Höglandet

Här avgörs valet på Höglandet

Det är landsbygden och de mindre orterna som kommer att fälla avgörande i valet på söndag, spår Höglandsnytt i sin spådom inför valet.

[adrotate banner=”27″]
Eksjö
Redan 2010 stod det klart att landsbygdsväljarna fällde avgörandet i åtminstone Eksjö och Vetlanda kommuner. I Eksjö kommun återtog centern platsen som största borgerliga parti tack vare en personvalskampanj i Mariannelunds- och Ingatorpsbygden. Att politikern bakom kampanjen, Frank-Johan Ahlberg (c) sedan inte gjorde mycket väsen av sig och steg efter steg lämnade politiken under mandatperioden förändrade inte centerns ställning.
Till årets val har främst moderaterna markerat sin närvaro i Mariannelundsbygden, genom nyrekryteringar och vice kommunalrådet Tomas Erazim som flyttat sin arbetsplats till Mariannelund. Samtidigt har också socialdemokraterna stärkt sin närvaro i Mariannelund och centern ställer upp med starka lokala kandidater.

Vetlanda
I Vetlanda kommun slog Vetlanda framåtanda till i förra valet och skapade bryderier för de gamla maktpartierna som gjorde allt för att hålla nya partiet borta från makten. Man gick till och med så långt som till en synnerligen ohelig allians av m + s + c. Vetlanda framåtandas största fästen ligger på landsbygden, inte minst i Landsbro- och Kvillsforsbygderna. Om Vf kan göra ett lika bra val igen kan det återigen bli stora förändringar av styret i Vetlanda. Någon klar allians finns inte.

Nässjö
I Nässjö kommun har kommunledningen (s+v+fp+c) drabbats av hårda motgångar inte minst när det gäller skolreformen. Om väljarna reagerar mot detta kommer troligtvis mp, sd och i viss mån safe att stå som vinnare. Sverigdemokraterna kommer troligtvis att gå mycket starkt framåt, inte minst i Forserum och på landsbygden. EU-valet kan visa sig vara ett riktmärke. Det är fullt möjligt att det blir nya konstellationer i Nässjöstyret.

Sävsjö
Sävsjö har haft minst turbulens. Frågan är om Stefan Gustafsson-epoken är över. Moderaterna är redan största parti i fullmäktige (efter ett avhopp) och kan göra anspråk på kommunalrådsposten vid ett bra val. Sammansättningen och antalet partier i fullmäktige kan ändras eftersom antalet ledamöter minskas.

I Eksjö och Sävsjö kommuner sitter alliansen tämligen säkert. Sd kommer troligtvis att gå framåt men det är svårt att se att de skulle kunna bli vågmästare på Höglandet.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

 1. Henrik T (S) och Jan J VF kan bli ”befälhavare” i Vetlanda.
  Alternativt Jan VF och/eller Carina B (M).

  Samling över de förlegade blockgränserna är att föredra.

  VF lär förbli en joker, som kan sticka upp än en gång.

  Prioriteringar och ekonomistyrning ska vara överordnade
  olustig särintressebevakning där partipolitik falnat betänkligt.

  Synpunkter från en läktarplats och en som tänkt om.

Kommentarer avstängda