Jönköping

Har du sett dem? 42 hemlösa barn mitt i stanJönköpings kommun växer till sig och därmed också problemen. Kokain, sämre luft, bilköer och grova våldsbrott är känt sedan tidigare. Nu kommer också en rapport om hemlösa barn.

Rädda Barnens senaste kartläggning visar att det finns över 5000 hemlösa barn i kommuner med över 60 000 invånare. Barnen bor tillfälligt på en plats och flyttar från ett boende till ett annat.

42 av dessa barn lever i akut hemlöshet i Jönköpings kommun. Ytterligare 214 barn bor i bostäder där de bara kan vistas ytterst kortsiktigt, visar Rädda Barnens rapport. Barnen bor på exempelvis hotellhem, campingar och måste flytta upp till åtta gånger om året. Barnen kan också ha blivit vittnen till våld inom familjen.

”Barnen lever i en mycket utsatt situation och känner en stor ovisshet inför framtiden. Barnen vet inte hur länge de ska bo kvar och ibland var de ska bo nästa vecka. Dessutom gör trångboddheten att många barn har svårt att koncentrera sig när det gäller till exempel skolarbete”, säger Tove Samzelius, tematisk rådgivare på Rädda Barnen och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook