Vetlanda

Häst hittad ihjälsvulten i stallet – Vetlandakvinna döms för djurplågeri

En kvinna från östra delarna av Vetlanda kommun döms nu av Eksjö tingsrätt för brott mot djurskyddslagen efter att en häst hittats död i ett stall, ihjälsvulten, sönderruttnad.

En häst på en gård i Vetlanda kommun fick inte tillräckligt med foder och avled därmed. Hästägaren har dömts för brott mot djurskyddslagen och ska betala 4000 kr böter.

”[Den åtalade har] uppsåtligen eller av oaktsamhet brustit i kraven på djurhållningen genom att ha hållit hästar utan tillräcklig tillsyn samt utan tillräckligt med vatten och foder”, menade kammaråklagare Adam Rullman i sin stämningsansökan.

I förhör med polisen har kvinnan erkänt brott.
Rapportera visade hur hästarna inte fått tillräckligt med foder och vatten och hur daglig tillsyn inte skett.

I början av 2016 gjorde inspektörer från Länsstyrelsen en oanmäld inspektion på kvinnans gård och hittade då en död häst i stallet. Hästen hade ruttnat sönder mitt i vintern och legat utmärglad och svulten i flera dagar innan den dött.

Ytterligare ett antal hästar fanns i stallet. De levde men hade varken mat eller vatten.

Kvinnan har i förhör skyllt på psykiska besvär men tingsrätten finner ingen anledning till att dessa ska ha hindrat henne från att sköta hästarna och dömer henne därför till dagsböter.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook