Bandy Höglandet Toppnyheter Vetlanda

HEDBERG: GÅ OCH SE VETLANDA BK SPELA FANTASTISKT!


”Den enda sanna glädjen är skadeglädjen”. Hört den förr? Den hör jag numera ständigt. Sedan jag ”dömde ut” Vetlanda BK inför säsongen, skriver bandyexperten Leif Hedberg i en ny krönika över VBK och läget inom Bandysverige.

Den 1 november var jag mycket tydlig: det blir kval för att hänga kvar elitserien för Vetlanda BK. Sedan dess har det runnit mycket vatten i Vetlandabäcken – och VBK har gjort en Dr Jekyll och Mr Hyde.

För vad jag grundade det negativa kvalet på vad det jag sett under försäsongen. Och det var inte mycket att hänga i julgranen. Ängsligt anfallsspel och med ett ständigt skifte av försvarsspel.

Men vad hände sedan? Vad har VBK-ledningen sagt till sina spelare? Eller har spelarna gjort myteri: ”Vi spelar som vi vill!”
För det smått fantastiska spel som VBK presterat i de senaste matcherna såg inte jag komma. Och förmodligen inte många andra heller.

Farten har alltid spelare som Tobias Nyberg och Pontus Vilen haft tidigare, inte minst Nyberg.

Men nu utnyttjar man den till fullo och har självförtroendet att fullfölja. Vilens genombrott mitt i planen i matcherna mot Västerås (vice svensk mästare) och Bollnäs (regerande World cup-mästare) har varit rena bandygodiset att titta på.

Hade varit trevligt att då fått ett omdöme av förbundskapten Michael Karlsson som ju sitter på två stolar eftersom han också tränar Västerås som fick lämna Hydro Arena med svansen mellan benen efter förlusten.

Han valde dock att inte kommentera Vilens insats i vår lokaltidning. Skäms på dig, Michael Karlsson. Det är nämligen din förbannade skyldighet att kommentera dina landslagskandidater. Klarar du inte det ska du inte ha dubbla roller.

Kul också att se vilket förtroende de unga spelarna får av Patrik Johansson. I matchen mot Västerås var till exempel unge Isac Karlsson redan inne på isen efter fem minuter och fick i övrigt relativt mycket istid. Detta gäller även bröderna Nordström i den mycket svåra bortamatchen mot Bollnäs. Och Emil och Pontus tackade för förtroendet genom att göra varsitt mål.

Grädden på moset i den matchen var ju annars David Borvalls straffräddning på matchens sista tillslag. Det finns inte tre målvakter i Sverige som är bättre än Borvall idag.

Jag fortsätter också att imponeras av Emil Federovs enorma slit i defensiven längst upp i plan. Han själv ger inte motståndarna någon lugn i speluppbyggnaden.

Och längst bak agerar landsmannen Santtu Nurmi med ett stort lugn. Faktum är att han inte märks något speciellt som libero. Varken plus eller minus. Han gör det han ska. Precis så som en libero ska agera.

I övrigt noterat jag att AIK-Vänersborg spelades inför blott 153 åskådare. Om jag ska uttrycka mig lindrigt så gillar jag inte AIK:s gästspel i elitserien. För ett sådant anser jag nämligen att det är. Det händer lite för mycket i den klubben som jag inte gillar.

Motala-Edsbyn spelades i hällregn och ett tag funderade man säkert på att sätta ut livbojar på kanterna för att undvika drunkningstillbud. En ren parodi att tillåta spel under sådana former. Matchen skulle givetvis skjutits upp.

Ser också att lag som Hammarby och Sandviken har problem med Frillesås. Kan det ha med att göra med att pengarna är slut i respektive förening..?

Men för att återgå till överraskningen VBK. På onsdag möter man Sirius hemma, på fredag Broberg borta och på söndag Sandviken dito.
Är det möjligt att vi får se samma positiva bandy som i de senaste matcherna?
I så fall rekommenderar jag betydligt fler Vetlandabor att se laget live än de cirka 900 per match som gästat Hydro Arena i de två första hemmamatcherna.

Nu hoppas vi också på att VBK bättrar på hörnstatistiken på gjorda mål. Ett mål på 38 hörnor är inte godkänt. Det är man näst sämst i serien på det. Bara Hammarby är sämre. Bajen har haft 46 hörnor – och ännu inte gjort något hörnmål!

Just Hammarby och VBK är också de enda lagen i serien som ännu inte tilldömts någon straff. Läge för det mot Sirius?
Att sedan mitt tips, att VBK tvingas kvala för att hänga kvar, går käpprakt åt helvete bjuder jag på.

LEIF HEDBERG

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook