Debatt

Hela Japan borde utrymmas

Det är närmast outhärdligt att tänka på vad som kan hända Japans befolkning. Efter att ha följt kärnkraftens utveckling och förgäves framhållit dess enorma risker i snart 40 år kan jag inte se annat än att en megakatastrof är i vardande.

Jag ser invånarna i 35-miljonerstaden Tokio som grundlurade av myndigheter och utelämnade att invänta den oerhörda katastrof som politiker och experter sagt sig vara osannolik.

 

Inte bara Tokio utan hela Japan borde utrymmas för med största sannolikhet sprider sig livsfarliga nivåer av radioaktivt nedfall över hela ön när även moxbränsleförråden med sitt plutonim kommer att brinna. I Sverige är det bara experterna på Strålskyddsmyndigheten, politiker som Carl Hamilton och kärnkraftsindustrin som fortsatt tror på säkra zoner i Japan.

 

Den värsta scenariet är om hela befolkningen blir så hårt drabbad av strålning och blir så sjuka av utsläppen från Fukushimas härdsmältor att man även tappar kontrollen på Japans övriga atomkraftverk.

 

Då kommer hela världen att drabbas av radioaktivt nedfall som kommer att ödelägga Japan, döda och skada miljoner inte bara i Asien.

 

Det är också outhärdligt att tänka på att politiska ledare med psykopatiska drag som närmast ser sig som gudar har tagit dessa stora risker med kärnkraften. I första hand för att kunna lova väljarna ständigt högre materiell standard och för att kunna sitta vid makten. Samtidigt som man med hjälp av experterna och de stora mediernas hjälp döljt de stora riskerna med ”fredlig atomklyvning.”

 

Jag hoppas av djupet av mitt hjärta att jag har helt fel i tänkta scenario som kommer till mig i vargtimmen.

 

RUNE LANESTRAND

 

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook