HELT OTROLIGT: Barnens alkoholdrickande störtdyker | Höglandsnytt
Höglandet

HELT OTROLIGT: Barnens alkoholdrickande störtdyker

Alkoholkonsumtionen bland unga har sjunkit kraftigt de senaste åren. För elever i årskurs 9 har konsumtionen halverats, mätt i liter ren alkohol, under perioden 2012-2016, enligt ny studie från nationella kompetenscentret CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Studien har fokuserat på ursprunget till den alkohol som skolungdomarna uppger att de dricker och skiljer på registrerade respektive oregistrerade anskaffningskällor. Med registrerade källor avses alkohol från Systembolaget, restauranger och livsmedelshandeln (folköl) och med oregistrerade menas exempelvis insmugglad, privatinförd eller hemtillverkad alkohol.

– Analyserna visar att alkohol från registrerade källor som Systembolaget har minskat kraftigt men att anskaffningen av insmugglad alkohol har varit relativt oförändrad under den studerade perioden. All konsumtion av alkohol bland unga ska naturligtvis förebyggas i största möjliga utsträckning, men eftersom vi ser att de som dricker smugglad alkohol dricker mer än andra är det här ett viktigt problem att få bukt med, säger alkoholforskaren Håkan Leifman i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook