Hultsfred Småland Vimmerby

Hennes ben var helt av – läkaren röntgade någon annanstans och skickade hem’na

Chefläkare Mattias Alvunger inom primärvården vid landstinget i Kalmar län ar gjort en anmälan enligt lex Maria efter en fördröjd upptäckt av en höftfraktur.

Fallet gäller en 77-årig kvinna som sökte vård på hälsocentralen på grund av smärta i ett ben som hade uppkommit efter ett fall. Patienten var oförmögen att stödja på benet. Det var vid undersökningen något oklart varifrån smärtan utgick och en röntgenremiss skickades för undersökning av lårben och knä.

Röntgenundersökningen kom istället att utföras på underben och knä där det inte sågs någon skelettskada. Läkaren på hälsocentralen uppmärksammade inte att lårbenet och höften inte var undersökt på röntgen.

En vecka senare sökte patienten på akutmottagningen på grund av illamående och kräkningar som möjligen orsakades av den smärtlindrande behandling som satts in. På akutmottagningen upptäcktes en höftfraktur som kunde opereras.

”Frakturen hade sannolikt funnits sedan fallhändelsen. Fördröjningen av diagnos har medfört smärta och biverkningar av medicinering samt risk för komplikationer till följd av nedsatt rörelseförmåga”, uttrycker Alvunger i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook