Het Sävsjödebatt – skola och skatt kvar

Sävsjö ligger kvar på 21,58 som kommunalskatt. Det beslutet fattades efter ett segdraget sammanträde med kommunfullmäktige på måndgskvällen. Men skatten blev inte huvudnumret – det blev Ljungaskolans framtid.

Det slutade under alla omständigheter med att skolan (F-3) får leva vidare, om än lite på nåder. Moderaterna var inför sammanträdet stenhårt på linjen att skolan skulle läggas ner. Det var också kristdemokraten Anna-Karin Yngvesson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. De 800 000 kronor som skolan kostar ville hon använda till lärarutbildningar och nya läromedel och fick medhåll av centerpartisten Patrik Kristiersson.

Just Ljungaskolan har diskuterats på stan i flera veckor. Inför sammanträdet var foajén smockfull med föräldrar, märkligt nog mest mammor, som lät sina barn med plakat demonstrera sitt missnöje över nedläggningshotet. Sen blev det mer än knökafullt i plenisalen.

Den ena talaren efter den andra pratade sig varm för Ljungaskolan, bortsett från moderaternas Mats Hermansson, som ville lägga alla skolresurserna på östra sidan av järnvägen.

Det var just det som fick andra talare att sätta sig på hasorna. De såg ingen rim och reson i att ena sidan av järnvägen skulle ha alla skolorna och den andra ingen.

Patrik Kristiersson, centerpartist, pekade på att skolan behövde nya läromedel i takt med skolans utveckling. Det skulle man kunna få om Ljungaskolan lades ner.

Huvudlinjen hos samtliga partier, bortsett från moderaterna, var att skolan skulle få leva kvar. Varje talare som uttryckte den åsikten belönades med applåder – till och med Sverigedemokraten Arne Årewall förärades sådana, vilket väl få anses som unikt.

För att inte förlora ansiktet totalt fick moderaterna igenom ett tilläggsförslag: inför budgetbehandlingen om två år ska kostnaderna för Ljungaskolan specialgranskas.

Därmed fick motståndarna låta sig nöjas. Ljungaskolan lever vidare.

Kanske kan Anna-Karin Yngvesson trots allt trolla fram bortåt miljonen från något annat håll för att ge nya läromedel och legitimerade lärare i verksamheten.

Skattesatsen förblir sålunda 21,58 – men det är med ett nödrop. Egentligen höjer man skatten med 33 öre eftersom man inte utnyttjar effekterna av att länstrafiken hamnar i landstingets händer.

Men nästa år ska den komma kommuninvånarna till del, lovade Stefan Gustafsson /KD), kommunstyrelsens ordförande.


Publicerat

i

av

Etiketter: