Höglandet Jönköpings län Tranås

Historisk dag på Höglandet – Tranås avtal om höghastighetsbanan klart

Idag fredag blev handslaget klart mellan Tranås kommun och Sverigeförhandlingen klart om nya höghastighetsbanan.

Handslag har redan tagits mellan Sverigeförhandlingen och Värnamo och Jönköpings kommuner. Idag presenterades nya avtalet vid en presskonferens i Tranås.
”Vi är nöjda så här långt med överenskommelsen. Nyttorna för Tranås kommun är väldigt stora när det gäller bostäder, arbetsmarknadsutvidgning, befolkningstillväxt och bättre miljö”, säger kommunalrådet Anders Wilander (m)..
Det har skett vissa förändringar jämfört med tidigare förutsättningar.
Tranås kommun har gått ifrån kravet på en centralt belägen ny järnvägsstation. En sådan skulle fördyra bygget med 2,4 miljarder och med tanke på klagomål om att hela satsningen på 230 miljarder kr är för dyr har Tranås kommun backat
”Det finns många belackare”, säger Anders Wilander.
Klart är därmed att det blir ett nordligare stationsläge. Ena alternativet är en station vid Tismetorpet mitt emellan Tranås och Sommen, en dryg halvmil norr om nuvarande centrum. Andra alternativet är precis norr om nuvarande centrum i Stoeryds- och Granelundsområdet. Det är det andra alternativet som Tranås kommun och Sverigeförhandlingen slåss för. Det skulle nämligen innebära 2000 nya bostäder.
”2000 bostäder väldigt mycket för en kommun med knappt 20 000 invånare. Ett av de högsta talen vi sett i förhandlingen”, säger Sverigeförhandlingens förhandlingsperson H G Wessberg.
Summan som Tranås kommun ska gå in med har minskat från 300 till 200 miljoner kr eftersom det centrala stationsläget är borta ur bilden.
Samtidigt har Tranås kommun fått klart för att få de längre perrongerna som egentligen bara är till för de allra snabbaste tågen.
”Det kommer bli en fantastiskt utvecklingspotential”, säger Anders Wilander.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook