Sävsjö Toppnyheter

Hittades i källare – känd Sävsjöbo försökte ta livet av sig

Den i Sävsjö födde och i Kinda uppvuxne journalisten och författaren Niklas Ekdal berättar nu om hur han tog en överdos tabletter och försökte begå självmord efter en ett år lång period av sjukdom.

Foto: Casia Bromberg
Foto: Casia Bromberg

Den nu 55-årige Niklas Ekdals väg mot allvarlig psykisk ohälsa började på sommaren 2011 när han spelade en fotbollsmatch och krockade med en motspelare med hjärnskakning som följd. Detta ledde sedan till en långvarig depression.

”När jag vaknade dagen efter kunde jag inte läsa. Det gick från dåligt till värre. När jag kämpade för att komma i gång igen kollapsade jag flera gånger, fick svårare att sova och tålde till sist varken ljus eller ljud. Det fortsatte utför i ett år tills jag i ett förvirrat tillstånd tog en överdos tabletter”, berättar Niklas Ekdahl för sin tidigare arbetsgivare Dagens Nyheter i samband med att hans bok ”Hur jag dog” ges ut i veckan.

I boken berättar Ekdal hur han i november 2012 i ett källarförråd i Stockholm stoppar i sig näve efter näve av Stilnoct, Oxascand, Flunitrazepam, Zopiklon, Alvedon, Mirtazapin, Theralen m fl. Detta efter att han legat en vecka på psyket.
Efter flera timmars sökande hittades Ekdal av en polispatrull. Han var då medvetslös och fördes till intensivvårdsavdelning för att kopplas till respirator.

”Min tacksamhet blev om möjligt ännu större mot dem som jobbar med att hjälpa andra. Man inser hur beroende man är av andra människor; det krävs ett rejält kollektiv för att hålla liv i en individualist”, säger Niklas Ekdal till DN om hur han förändrats efter att ha överlevt självmordsförsöket.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook