HJÄLP! Ny mångfaldsbrist har upptäckts! | Höglandsnytt
Höglandet Nyheter

HJÄLP! Ny mångfaldsbrist har upptäckts!

De satsar hårt på normkritik och har upptäckt en ny skräckinjagande mångfaldsbrist.

Övningsuppgifterna som delas ut till studenter på juristprogrammet i Göteborg speglar inte samhällets mångfald, konstateras nu i en utredning.

I de övningsexempel som används på juristutbildningen i Göteborg är män, nordiska personer och vuxna personer överrepresenterade jämfört med befolkningen i Sverige.

− Andra samhällsgrupper är mer eller mindre osynliggjorda. Det gäller transpersoner, religiösa personer, personer med funktionsnedsättning samt personer från länder utanför västvärlden, personer som är utsatta för rasism och personer som tillhör nationella minoriteter, säger Erik Mägi, projektledare, i ett nyhetsmeddelande.

”Utbildningens övningsexempel bidrar till att upprätthålla föreställningar om ”vita” nordiska och sekulära vuxna (cis)män utan funktionsnedsättningar ur mellan och högre samhällsklasser som norm samt med högre status och större betydelse”, konstaterar utredningen.

− Den normkritiska granskningen är en viktig del i vårt kontinuerliga arbete med att kvalitetssäkra juristutbildningen i Göteborg, säger Joachim Åhman, universitetslektor och tillträdande prefekt vid Juridiska institutionen, i ett nyhetsmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook