Jönköpings län Nyheter

HJÄLTEN – Hon får ett av Sveriges finaste pris

Under torsdagens tidiga eftermiddag delar kultur- och demokratiministern och Värnamopolitikern Alice Bah Kuhnke ut Per-Anger priset till kvinnorättsaktivisten Gégé Katana Bukuru.

Katana Bukuru får priset för hennes kamp för de mänskliga rättigheterna och kvinnors rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo. Priset delas ut vid en prisceremoni på Södra Latins gymnasium i Stockholm.

Per Anger-priset är ett internationellt pris som instiftades 2004 av Sveriges regering för att lyfta fram humanitära och demokratifrämjande insatser. Årets pristagare, Gégé Katana Bukuru, är generalsekreterare på SOFAD:s (Solidarité des Femmes Activistes pour la Défense des Droits Humains) kontor i Uvira i Demokratiska Republiken Kongo.

Prisets namn kommer av Per Anger, den legationssekreterare vid svenska legationen i Budapest som initierade det svenska arbetet att rädda så många som möjligt undan förföljelse och avrättningar under andra världskriget. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att administrera nomineringar, utse jury och organisera priset i alla dess delar. Priset syftar till att uppmärksamma hjältar i dag som är förebilder i sitt osjälviska agerande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook