Högerns vägval

Om valrörelsen mest handlade om plånboksfrågor och budgivningspolitik så har valresultatet och Sverigedemokraternas inmarsch i Sveriges riksdag skakat om debatten rejält.

Nu tvingas moderater, centerpartister, kristdemokrater och folkpartister att ta ställning och bekänna färg.

 

På högerkanten har det gungat betänkligt och det är ingen slump att det främlingsfientliga SD gör sitt intåg efter fyra år med högerstyre. Statsminister Reinfeldt har vägrat svara på frågor om hur vårt land ska kunna styras i minoritet och av vilka statsråd. Men tisdagen den 5 oktober ska den demokratiska oppositionen och svenska folket få svaret. Vi kommer även att noga granska den regeringsförklaring som presenteras vid Riksdagens högtidliga öppnande.  

 

Det gungar, inte minst när det gäller Sveriges så kallade liberala parti Folkpartiet. Ett parti som i valrörelsen profilerade sig med frågor om burkaförbud och en tillbakagång i skolan med ökade förbud, bestraffningar, regleringar och betyg. Sakfrågor som berör väldigt få människor i Sverige fördes fram och gjordes till stora symbolfrågor. Folkpartiet är det parti förutom Sverigedemokraterna som kommit med en rad förslag på hårdare tag mot invandrare. Vad var syftet när folkpartiet började fiska röster hos extremhögern istället för hos socialliberalerna? Och det var integrationsminister Nyamko Sabuni (Fp) som kom med ett förslag om att invandrarkvinnor inte ska ha samma rätt till föräldraförsäkring som svenskfödda kvinnor. För att lära sig svenska språket och bli integrerade i svenska samhället måste invandrarkvinnor ut på arbetsmarknaden och här kan föräldraförsäkringen vara en fälla, menade Nyamko Sabuni.

 

Samtidigt satt Folkpartiet med i den regering som införde vårdnadsbidraget, vilket innebär att kvinnor som är hemma med sina barn längre än vad föräldraförsäkringen gäller får en subvention på 3000 kronor i månaden av staten. Det har visat sig att bidragslinjen med vårdnadsbidraget ger de inlåsningseffekter som man befarade. Vårdnadsbidraget utnyttjas mest av invandrare som lever i socioekonomiskt utsatta områden.

 

Vidare hävdar Folkpartiet att i kampen mot arbetslösheten bland invandrare behövs en speciell låglönesektor med enklare arbetsuppgifter för att det då skulle det bli lättare för invandrare att få jobb. Konsekvenserna skulle bli en mer segregerad arbetsmarknad än någonsin. Möjligheterna att ta sig ur låglönemarkanden är ytterst liten och risken för att fastna mycket stor. Det visar inte minst erfarenheter från USA. Dessutom kommer klyftorna mellan svenskar att öka men också mellan infödda och invandrande svenskar.

 

Jämställdhet och integration är viktiga och akuta frågor som kräver kompetens och engagemang. Vi ska inte förneka att vi har segregationsproblem och en växande ojämlikhet i Sverige. Men desto viktigare är det att inte peka ut invandrare som en problemgrupp. S-kvinnor förde offentliga samtal kring dessa frågor under förra mandatperioden där vi också satte ner foten i fråga om ansiktsslöja. Men då valde högerpartierna att passa i frågorna.

 

Lösningen på integrationsproblemen är en mer aktiv politik för att utjämna sociala skillnader och minska segregationen. Vi varnar för en regering som saknar en tydlig politisk inriktning, som gungar i argumentationen och röstfiskar i grumligt vatten. Sverige behöver en tydlig integrationspolitik, men inte ännu en integrationsminister. Vi vill däremot se en politik med ett uttalat syfte att motverka problem och segregation – inte öka dem!

 

CARINA HÄGG (S)

riksdagsledamot

IFRAH KIRIH

ledamot S-kvinnors DS


Publicerat

i

av

Etiketter: