Eksjö Höglandet Jönköpings län Nässjö Sävsjö

Högkonjunktur i Sverige – då är arbetslösheten 23,5 procent på Höglandet

Arbetslösheten sjunker generellt sett i Sverige p g a en pågående högkonjunktur på arbetsmarknaden men på Höglandet ökar den och det beror på den stora skillnaden mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmarknaden, redovisar Arbetsförmedlingen.

LÄS MER:
Antalet inskrivna arbetslösa i Jönköpings län har minskat i över 30 månader och gjorde det också förra månaden. 11 000 personer är inskrivna som arbetslösa i länet, en minskning med cirka 200 personer jämfört med hösten ifjol.

Skillnaderna mellan olika grupper är dock stor, konstaterar ledningen för Arbetsförmedlingen i länet i sin senaste analys av statistiken.

– Nästan 62 procent av de inskrivna hos Arbetsförmedlingen är födda utomlands och antalet ökar i takt med att fler nyanlända från flyktingströmmen förra hösten skrivs in hos Arbetsförmedlingen. Det råder i det närmaste full sysselsättning bland de inrikes födda i Jönköping. Därför är det avgörande för tillväxten att vi klarar av att integrera de nyanlända på arbetsmarknaden, säger Gregory Golding, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Bland inrikes födda råder en mycket låg arbetslöshet, 3,0 procent, att jämföra med 23,5 procent bland utrikes födda. Enligt Arbetsförmedlingen får detta följder bland Höglandskommuner som Nässjö, Eksjö och Sävsjö som tagit emot många nyanlända.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook