Höglandet

Högländare är otroligt dåliga – slarvar med lösenorden

Nästan 6 av 10 personer slarvar med säkerheten och byter inte lösenord ens en gång per år. Det visar en undersökning som PC för Alla har gjort bland 4 000 datoranvändare inför Lösenordsbytardagen 20 januari. Resultatet visar att svenskarna borde ägna någon åt att se över sina rutiner och skaffa nya lösenord.

– Det här är problematiskt eftersom många använder samma lösenord till flera tjänster. Hela 64 procent av användarna som deltagit i undersökningen svarade att de använder samma lösenord till fler än en tjänst, säger PC för Allas chefredaktör Mikael Lindkvist i ett pressmeddelande.

– Gör inte misstaget som över var femte svensk datoranvändare gör – att skriva ned lösenordet på en lapp. Ett bra sätt att hålla reda på alla sina lösenord är att istället använda en lösenordshanterare.

Det lösenord som flest användare oroar sig för att bli av med är den privata mailen (45 procent), följt av lagringstjänster (22 procent). 18 procent av de tillfrågade läsarna tycker att inloggningen till sociala nätverk vore värst att bli av med.

– Att se över sina lösenordsrutiner är extremt viktigt. Som en påminnelse har PC för Alla sedan 2010 instiftat en särskild Lösenordsbytardag den 20 januari varje år. Tanken är att alla ska ägna någon minut åt att se över sina rutiner och skaffa sig nya lösenord för att på så sätt öka sin säkerhet, berättar Mikael Lindkvist.

Men det räcker inte med att regelbundet byta lösenord, det gäller givetvis även att välja ett lösenord som är säkert.

– Blanda stora och små bokstäver och lägg gärna till siffror och specialtecken. Undvik att använda vanliga ord eller sifferkombinationer som på något sätt kan kopplas ihop med dig själv. Lösenordet bör också vara långt, helst över tolv tecken, säger Mikael Lindkvist.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook