Ekonomi Eksjö Höglandet Vimmerby

Högländare! Du ska inte vara rädd – nu har du chansen att rädda världen

Utan dem inga blommor, frukter eller viktiga grödor. Bins och andra pollinerande insekters existens hotas av människans rovdrift av naturen. Också på Höglandet råder brist på bin och biodlare. Det kan komma att ändras.

I mars drar en arbetsmarknadsutbildning i biodling igång i Vimmerby. Kursen, som sträcker sig över 40 veckor, anordnas av Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge. För att kunna gå utbildningen måste man dock vara inskriven på Arbetsförmedlingen.

”Det råder stor brist på biodlare i Sverige och även stor brist på bin. Efter avslutad utbildning kan du starta eget företag som biodlare eller bli anställd som biskötare på en bigård. Det går att livnära sig på att vara biodlare idag”, säger Per Fyhrlund, utbildningsansvarig, i ett pressmeddelande.

Sedan några år tillbaka driver Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge en biodlarutbildning i Strömsnäsbruk, Kronobergs län. Eftersom Vimmerby med omnejd har en stark biodlingskultur med stort engagemang – vilket underlättar när det gäller praktik, studiebesök, gästlärare mm – erbjuds nu samma utbildning i Höglandsnära miljö.

”-Det är en stor process att förlägga en hel utbildning på en ny ort med allt vad det innebär i form av material till bikupor, skyddsutrustning, ordna lärare, kurslitteratur m.m”, säger Per Fyhrlund.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook