HÖGLÄNDARE! Här vill ni inte bo! Det är fruktansvärt!

I Jönköpings län är vatten och avlopp dyrast i Värnamo, där man även har höjt med fem procent sedan förra året. I Gislaved har man gått emot trenden och sänkt avgiften med 12,9 procent, visar Nils Holgerssonrapporten.

Rapporten Nils Holgersson visar att kostnaderna för vatten och avlopp skiljer sig stort mellan landets kommuner, skillnaderna är även stora mellan grannkommuner, till exempel i Jönköpings län. Generellt är kostnaderna för vatten och avlopp högre i kommuner med färre innevånare, än i mer tätbefolkade kommuner. Detta eftersom det där är färre som ska vara med och betala för underhåll av ledningarna. Även andra aspekter, som geografiskt läge påverkar priserna.

Aneby är den kommun i Jönköpings län som höjer avgiften mest sedan förra året, med 5,1 procent. I Gislaved har man däremot sänkt avgiften med hela 12,9 procent. Där kostar vatten och avlopp nästan 1 000 kronor mindre varje år än i länets dyraste kommun, Värnamo.

– Fler kommuner borde ta efter Gislaved, en av de få kommuner i landet som faktiskt sänker avgiften och dessutom ordentligt, säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

För den hyresgäst i Jönköpings län som bor i en typlägenhet på 67 kvadratmeter är den genomsnittliga avgiften per år ungefär 4 000 kronor. Skillnaderna är dock stora, i Värnamo kostar det nästan 5 500 kronor per år och i Mullsjö strax över 3 000 kronor.

– Det är väldigt stora prisskillnader mellan kommunerna. Självklart förstår jag att det kostar kommunerna mycket pengar med vatten och avlopp, men någon rim och reson får det väl ändå vara. 5 500 kronor om året är väldigt mycket pengar för många hyresgäster, säger Björn Johansson.


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: