HÖGLANDET: Här är kvinnorna sämst i landet

Aneby och Sävsjö. Där är det sämst. Kvinnorna ligger lågt.

Knappt en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor och variationen är stor mellan landets kommuner. Det visar en ny rapport från den fackliga organisationen Unionen.

År 2008 var andelen kvinnor som drev ett företag 29 procent och år 2017 hade siffran ökat till 31 procent. Det visar en ny analys som Unionen gjort av kvinnors företagande.

De tio kommunerna med lägst andel kvinnliga företagare (i procent av totala antalet företagare) år 2017:

  1. Pajala (Norrbottens län)               19,34
  2. Aneby (Jönköpings län)               20,65
  3. Storfors (Värmlands län)              20,97
  4. Bräcke (Jämtlands län)                 21,18
  5. Munkedal (Västra Götalands län)21,32
  6. Tanum (Västra Götalands län)     21,74
  7. Sävsjö (Jönköpings län)               22,06
  8. Färgelanda (Västra Götalands län)22,26
  9. Mellerud (Västra Götalands län)  22,27
  10. Överkalix (Norrbottens län)         22,3

Därtill är Jönköpings län det län med lägst andel kvinnor som företagare, 27,72 %. Högst andel återfinns i Stockholms län. Ansvariga på Unionen pekar på en orsak till varför kvinnor är så dåliga på att driva företag: STRUKTUREN – den allra farligaste ingrediensen i ett samhälle.
”Strukturen är en viktig faktor som kan hjälpa oss att förstå”, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, i ett pressmeddelande.
Till stor del handlar det nämligen om att andelen kvinnliga företagare är större inom branscher som dominerar i storstäder (tjänster, information, kommunikation och annat som ofta är totalt meningslöst i längden) medan andelen är låg inom det som samhälle och välstånd grundas på: tillverkning, utvinning, jordbruk, skogsbruk, fiske och bygg som dominerar på landsbygden.


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: