Ekonomi

Höglandet har Sveriges lägsta arbetslöshet

Den stora efterfrågan på arbetskraft bidrar till att Jönköpings län nu har landets lägsta andel arbetslösa bland inrikes födda. Den märks även i gruppen utrikes födda, där andelen arbetssökande minskat på ett års sikt. Dessutom ökade andelen som gick till arbete för tredje månaden i rad i gruppen, visar Arbetsförmedlingens färskaste statistik.

Den goda konjunkturen gör att många arbetsgivare vill anställa fler, konstaterar Arbetsförmedlingen. Under oktober fick fler arbetssökande jobb jämfört med samma tid föregående år. Andelen av de arbetssökande som gick till arbete var 6,6 procent, att jämföra med 6,3 procent i fjol. Det var utrikes födda som stod för ökningen.

– Länets företag har en tillväxtpotential i gruppen utrikes födda och på Arbetsförmedlingen jobbar vi ständigt med att förbättra matchningen för personer som kommer till Sverige.  En större andel arbetssökande saknar den kompetens som krävs för de lediga jobben. Arbetsförmedlingen har flera bra insatser för att rusta arbetssökande, men fler behöver också motiveras till reguljär utbildning, säger Tomas Cederwall, arbetsförmedlingschef i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook