Höglandet Jönköping Jönköpings län Toppnyheter

HÖGLANDSCHOCKEN: Opererades plågsamt tre gånger – SEDAN DOG HANEn patient avled i komplikationer efter tre magoperationer. Landstingsledningen i Jönköpings län anmäler skräckhändelsen för prövning enligt lex Maria.

Anmälan gäller en patient som genomgick en planerad operation för tjocktarmscancer med titthålsteknik. Operationen visade sig vara tekniskt komplicerad och drog ut på tiden.

Istället för att avbryta och operera öppet på konventionellt sätt togs beslutet att fullfölja operationen med titthålsteknik och att sy ihop tarmarna istället för att lägga upp en stomi på magen vilket sammantaget resulterade i en lång operationstid med ökade risker för komplikationer.

Efter operationen återhämtade sig inte patienten på förväntat sätt och måste efter en vecka opereras igen på grund av akut försämring. Då upptäcktes att blodförsörjningen till tarmarna försämrats och delar av tarmen måste opereras bort.

Strax därefter måste patienten opereras ytterligare en gång på grund av en uppkommen blödning. Sammantaget blev detta för hög belastning på kroppen och patienten dog i sviterna av komplikationern.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för granskning hos myndigheten Inspektionen för vård och omsorg.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook