Debatt Opinion

”Höglandsföräldrar kan inte försörja sina familjer – ett misslyckande för regeringen”

”Trots ett alarmerande läge på arbetsmarknaden har inte arbetsförmedlingen möjlighet använda sina tilldelade medel – utan skickar tillbaka pengarna till regeringen”, skriver Sävsjös riksdagsledamot Helene Petersson (s) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Arbetsförmedlingen måste få använda sina resurser

Nästan 400 000 människor i Sverige saknar idag ett jobb att gå till. Det är en hisnande siffra – nästan åtta procent. Enbart på Höglandet är 4 310 arbetslösa enligt den senaste statistiken. Bakom siffrorna döljer sig en än mer hisnande verklighet. Det är föräldrar som inte med egna medel kan försörja sig och sin familj. Det är ungdomar som inte kan ta klivet ut i vuxenvärlden, utan tvingas bo kvar hemma. Det är ett stort misslyckande för regeringen.

Snart är 2012 slut och vi summerar ihop året som gått. Siffrorna är tydliga. Varselvågen har svept in över Sverige och skapat oro och förtvivlan hos många familjer. Arbetslösheten ökar. Och arbetsförmedlingen skickar tillbaka tre miljarder till staten. Pengar som regeringen sett till att de inte får använda.

Ja – du läste rätt. Trots ett alarmerande läge på arbetsmarknaden har inte arbetsförmedlingen möjlighet använda sina tilldelade medel – utan skickar tillbaka pengarna till regeringen.

Arbetsförmedlingen har emellertid inga möjligheter att göra annorlunda. De är bakbundna av ett alltför stelbent regelverk från regeringen. De tvingas säga nej på grund av att du inte har varit arbetslösa tillräckligt länge, eller på grund av andra byråkratiska hinder. Det är ett enormt slöseri. Arbetslösheten är mycket kostsam. Både för den enskilde, men också för samhället som sådant.

Svårt att hitta personal

Samtidigt som detta sker har många arbetsgivare svårt att hitta personal. 80 procent av VVS-företagen som behövde rekrytera ny personal det senaste halvåret säger att de har haft svårt att hitta rätt folk. 78 procent av plåtslagarna. Hälften av vårdföretagarna. Och så vidare. Konsekvenserna av detta är väl kända. Företagen själva berättar om planerade expansioner som förhindras. Att de tvingas dra ner på produktionen och att de tvingas tacka nej till uppdrag.

Med närmare 400 000 arbetslösa måste arbetsförmedlingen bli bättre på att erbjuda snabba arbetsmarknadsutbildningar som gör att folk kan ta de jobb som finns.

I stället för att tvinga arbetsförmedlingen att skicka tillbaka pengarna borde regeringen låta arbetsförmedlingen använda pengarna till kurser och utbildningar. Vi vill att Arbetsförmedlingen ska få använda resurserna friare och arbetsförmedlarna måste få använda sin professionella kompetens.

Olika individer och olika situationer kräver helt olika insatser. Detta vet de som jobbar på arbetsförmedlingen. Men i dag har de inte möjlighet eller frihet att använda sin kunskap på bästa sätt för att det skall leda till jobb för den arbetssökande.

Helene Petersson (s), riksdagsledamot, Stockaryd

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook