HÖGLANDSNYTTS GRUNDARE DÖD – Så minns vi Rolf | Höglandsnytt
Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Opinion Sävsjö Toppnyheter Tranås Vetlanda Ydre

HÖGLANDSNYTTS GRUNDARE DÖD – Så minns vi Rolf

Höglandsnytts grundare, Rolf Grönwald, avled tidigare i år. ”Vi minns Rolf som en visionär och föregångare inom digital media”, skriver Höglandsnytts nuvarande ägare i ett minnesord.

Rolf Grönwald föddes i Sävsjö sommaren 1932 och växte bland annat upp i Lammhultstrakterna. Skrivandet och journalistiken blev hans kall. Redan som i tidiga 20-årsåldern gav han sig in på den journalistiska banan. Han arbetade bland annat flera år på tidningarna i Sundsvall och senare i Skåne vid Kvällsposten. Han återvände till slut till hemtrakterna och arbetade som reporter m m på Vetlanda-Posten fram till sin pensionering 1997. Men det var egentligen då som hans stora journalistiska gärning började.

Rolf Grönwald ville inte trappa ner som pensionär utan såg möjligheten att börja producera ett informationsblad till utflyttade Vetlanda- och Sävsjöbor. Satsningen blev ett EU-projekt som inom kort tog steget ut på internet. Rolf Grönwald ville publicera nyheter när de hände. Det blev alltså en nättidning, Höglandets första och en av de allra första renodlade nättidningarna i Sverige utan någon papperstidning i bakgrunden.

EU-projektet löpte ut efter tre år och då tog Rolf Grönwald över helt. Nättidningen gick då under namnet Hemsidan. År 2005 blev namnet Höglandsnytt och Rolf Grönwald fortsatte att driva tidningen ändra fram till och med december 2011. Hans mångåriga erfarenhet av den lokala nyhetsvärlden gav initierade kontakter och hans journalistik präglades av en oräddhet, hans penna var ofta vass.

Inför året då Rolf skulle fylla 80 år beslutade han sig för att sälja tidningen. Jag minns hur jag såg nyheten och inom några dagar tog jag mod till mig och ringde upp Rolf. Det blev en tid med flera spännande och lärorika möten. Rolf var en urkraft i sitt värv och hans erfarenhet skänkte mig många viktiga råd.

Ifjol firade Rolf Grönwalds visonära skapelse 20 år. Hans insats för lokaljournalistiken på Höglandet, i Småland och i Sverige kan inte nog poängteras. Han var först, han var störst.

Rolf Grönwald blev 86 år gammal.

Henrik Simonsen
Ansvarig utgivare
Höglandsnytt

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook