Höglandspolitiker fnyser åt SN-prognos

Svenskt Näringsliv har låtit SCB, statistiska centralbyrån, skåda in i framtiden. Och för Höglandskommunerna blir den naturligtvis dyster. Lika självklart väntar framgång t ex Jönköping. ”Vi bryr oss inte om vad de säger!” säger en politiker.

Svenskt Näringsliv menar att tillväxtpotentialen i en kommun är avhängigt företagsklimatet, som också det årligen mäts av organisationen.

Jönköping ska fram till 2035 växa med 13 procent befolkningsmässigt. Det kan man förstå med tanke på att stan (än så länge) är länscentrum. Vad som händer om kloka beslutsfattare centralt beslutar om en region, där Jönköpings inte längre får spela första fiolen vet ingen.

Att Habo kan komma att öka med de 23 procenten SCB och Svenskt Näringsliv spår har mera med närheten till Jönköping än ett blomstrande näringsliv att göra.

Att Vetlanda och Sävsjö båda skulle tappa tre procent av sitt invånarantal tror inte kommunalråden i de båda kommunerna. Även Aneby spås samma utveckling. Och Eksjö skulle enligt samma prognos gå en ännu dystrare utveckling till mötes och förlora fem procent av invånarantalet. Tranås är den enda höglandskommunen med plusutveckling: tre procent upp fram till 2035.

Tommy Bohman (S), kommunalråd i Vetlanda, tror inte på prognosens tre minusprocent. Han är kritisk till en prognos av det här slaget rent allmänt.

”Det är märkligt att Svenskt Näringsliv basunerar ut sådana siffror – det kan ju inte främja det näringsliv man sig vilja stötta!”

Också Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd i Sävsjö, konstaterar att Svenskt Näringsliv är en ren lobbyorganisation och absolut inte opartisk.

”Men vilket är syftet? Liknande spådomar kommer från högskolan i Jönköping, som gärna talar om vår snara död. Svenskt Näringsliv har helt klart ingen vilja att agera draghjälp åt näringslivet eller kommunerna utanför det som i dag är centra. Vi blir bara taggade!”

Stefan Gustafsson ser fram mot att om tio år se hur det gått, då man jämför Sävsjös utvecklingsplan och Svenskt Näringslivs prognos.

Nu är ingen av höglandskommunerna så illa ute – enligt prognosen – som grannkommunerna Uppvidinge, som tappar 10 procent och Hultsfred inte mindre än 13 procent.


Publicerat

i

av

Etiketter: