Höglandspolitiker varnar för amerikanska hormoner


”Stå upp för svensk kvalitet i frihandeln”, skriver Tranåspolitikern och riksdagsledamoten Kew Nordqvist (mp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om import av bland annat hormonbehandlat och genomodifierat kött.
[adrotate banner=”27″]

Det talas om fördelarna med frihandelsavtal mellan EU och USA. Hittills har Sverige som exportberoende nation tjänat på den linjen. I dessa förhandlingar är det mycket som tyder på att jordbruks- och konsumentintressen får svårt att hålla industrin stången.

I TV:s Rapport kunde vi se hur klorsköljd amerikansk kyckling riskerar komma in i Sverige. Trots klorbadet kan kycklingen inte garanteras vara salmonellafri. Det är både ur såväl etisk som ur smittskyddssynpunkt, en mycket tvivelaktig hantering.

Uppfödning av djur med tillsats av hormoner är regel i USA. EU förbjöd redan 1988 tillväxthormoner vid köttproduktion. Hormonbehandlat kött anses utgöra en hälsorisk. USA har sett EU:s förbud som ett handelshinder, som alltså kan röjas ur vägen med ett frihandelsavtal.

Antibiotika förekommer mycket mer frikostigt i uppfödningen på andra sidan Atlanten. I Sverige däremot, finns en mycket stor medvetenhet om risken för utveckling av antibiotikaresistenta bakterier. Därför är användningen restriktiv.

Genmodifierat en självklarhet
Att djuren i USA får foder som är genmodifierat (GMO) är där närmast en självklarhet. Den konsument som vill undvika att stödja odling med GMO-grödor har svårt att undvika det, eftersom animaliska produkter där djuren fått GMO-foder inte behöver märkas.

Mot det står den svenska uppfödningen av djur där de svenska bönderna avstår från hormoner och antibiotika. Vad gäller GMO importeras foder innehållande GMO, främst soja. Till mjölkkor har branschen en överenskommelse om GMO-fritt foder. Risken är uppenbar att än större del av den svenska köttproduktionen slås ut.

Det är självklart i de svenska konsumenternas intresse att slippa dessa tillsatser. Problemet är att priset lär pressas, framför allt inom färdiglagad mat och därmed göra det svårt att hindra det amerikanska köttet att ta en stor marknadsandel i Sverige. Ett sätt för bönderna att anpassa sig till konkurrensen är att sänka sig till konkurrenternas nivå. Den linjen är dock dömd att misslyckas, främst pga konsument- och politiska reaktioner.

Kvalitet
Ett annat och mycket mer konstruktivt och framtidsinriktat sätt att möta hotande konkurrens är genom kvalitetsproduktion. Det svenska ekologiska köttet lär komma att klara sig betydligt bättre. En uppmaning till de svenska konventionella köttbönderna är alltså att möta konkurrensen genom att lägga om till ekologisk produktion. Vi behöver stå upp för svensk kvalitet.

Svensk mat och svenskt jordbruk ska konkurrera med högre kvalitet i framtiden, inte lägre Därför måste statsminister Reinfeldt agera för att våra kvalitets-, miljö- och hälsokrav på maten kan både bibehållas, utvecklas och gärna spridas till fler, när han förhandlar om frihandelsavtalet mellan EU och USA. Så kan fler få bra mat och svenskt jordbruk blomstra.

Kew Nordqvist (mp), riksdagsledamot, jordbrukspolitisk talesperson


Publicerat

i

av

Etiketter: