Nyheter

Höglandsvilla tar fem månader att sälja

Bor man på Höglandet bör man planera för sin husförsäljning – där tar det nämligen tid – i vissa kommunerna mer än ett halvår. Det framgår av en statistik som DI tagit fram via bostadssajten Boolis uppgifter.

Snabbast i Jönköpings län går det inte helt oväntat i residensstaden. Där behöver villa ligga ute i snitt 44 dagar – men det är nästan 36 procent längre tid än för ett år sedan. Och snittpriset per villakvadratmeter är 4,3 procent lägre.

Allra snabbast går det i Solna norr om Stockholm. Där blir affären i snitt klar på drygt två veckor (16 dagar).Det är halva tiden jämfört med för ett år sedan. Och snittpriset är 15,8 procent högre.

I Växjö, huvudstaden i Kronobergs län, tar det drygt två månader att få villaförsäljningen i hamn. Det är en förlängning med 58 procent samtidigt som priset gått upp en dryg procent.

Bland Höglandskommunerna går det snabbast att sälja sin villa i Aneby – efter 89 dagar är affären i hamn. Det är nedgång med 43 procent samtidigt som också priset gått ner 10 procent.

I Nässjö blir affären klar efter 112 dagar vilket är 9 procent längre tid än för ett år sedan. Snittpriset har gått upp 8 procent.

Eksjövillan tar fem månader eller 152 dagar att sälja, vilket är 35 procent längre tid än i fjol – och priset har gått ner 15 procent.

Det tar lika lång tid att sälja villan i Sävsjö, ja, noga räknat 154 dagar, vilket är en öknng med 22,9 procent. I gengäld har snittthuset blivit 15 procent dyrare.

Vetlanda har snäppet sämre husmarknad. Där ligger en villa ute till försäljning i snitt 165 dagar, vilket är 26,8 procent längre tid än i fjol. Prisnivån är i stort oförändrad.

Sämst är det för villaägarna i Gnosjö i Jönköpings län. Där kan man få vänta i snitt 224 dagar på att få huset sålt samtidigt som priset gått ner 22 procent.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook