Höglandet

Högt tryck på SOS Alarm – Ring inte ambulansen om du vill ha taxi eller ciggPå nyårsafton väntas en kraftig ökning av 112-samtal i hela landet. Förra året ringdes ca 385 procent fler samtal under nyårsnatten än en vanlig natt mot söndag. Många av de extra samtalen som kommer in är dock inte riktiga nödsamtal, utan bus- och felringningar, i normala fall handlar det om ett av tre samtal, men vid nyår är andelen ofta högre.

I Jönköpings län rings normalt en lördagsnatt 56 larmsamtal. Förra nyårsafton blev det 260 samtal till SOS Alarm i länet.

– Det är enormt viktigt att spara nödnumret till de akuta händelserna. Vi får in drygt elva busringningar i timmen till 112. Den som ringer i onödan kan mycket väl fördröja hjälpen till någon som befinner sig i en verklig nödsituation, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

– Under sju timmar på nyårsnatten ringer det ungefär lika mycket till oss som på ett normalt helt lördagsdygn, uppemot 9 000 112-samtal. Tack vare våra hårt arbetande medarbetare kan vi se till att hjälpen bara är ett samtal bort när du behöver den, var du än befinner dig, säger Maria Khorsand.

Exempel på icke-nödsamtal till SOS Alarm:

”Jag har inga pengar på mobilen. Kan du koppla mig till min kompis?”

”Mina cigaretter är slut. Vet du om det är en ambulans i närheten som kan handla åt mig?”

”Kan ni min pinkod till mobilen? Jag har glömt den”

”Jag får inte tag på en taxi. Är det någon ambulans på väg mot mitt håll som jag kan lifta med?”

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook