Debatt Nässjö

”Hon har fel” – det är farligt i Bodafors


[adrotate banner=”28″]
”Ann-Cathrin Gunnar har fel om PCB. Jag är av åsikten att man ska vara öppen med riskerna och konsekvenserna av ett miljögift”, skriver Rikard Salander (mp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om PCB-gifterna i skolan i Bodafors.
[adrotate banner=”27″]
Miljö-och Byggnadsnämndens ordförande Ann-Cathrin Gunnar anklagade i budgetdebatten oss miljöpartister för att oroa Bodaforsare med politiska utspel om PCB. Hon påstod också att halterna av miljögiftet i Folkets Hus-lokalerna i Bodafors är helt ofarliga så länge man inte rör i fogarna så attPCB:n frigörs. Sanningen är den totalt motsatta. Det är inte vi som oroar, det är det faktum att vi har skolverksamhet i byggnader i Bodafors som innehåller ett cancerogent ämne vars användning förbjöds för över 40 år sedan, som oroar.

PCB sprids dessvärre också via luftvägar som Karin Larsson Salander redogjort för och inte bara närman rör i det som Gunnar hävdar. Information om PCB går att läsa om på Naturvårdsverkets hemsida.
Jag är av åsikten att man ska vara öppen med riskerna och konsekvenserna av ett miljögift och ser det som en plikt för oss i Miljöpartiet att driva på för en sanering av PCB så fort som möjligt.

Majoriteten talar om att Emåskolan, eventuellt ska renoveras när en översyn av Bodafors skolor görs, men det finns inga pengar avsatta för det i majoritetens antagna budget. Liksom Nässjö kommun på ett föredömligt sätt kämpar för att vi inte ska ha någon kreosot nedgrävd i marken, i tvisten med Svenska Kraftnät, bör vi också kämpa för att alla kommunala verksamheter ska vara helt giftfria.

Rikard Salander (mp), ledamot i BU-nämnden, ersättare i kommunfullmäktige

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Miljöaktivisten Salander har rätt om att PCB bör saneras från skolor och andra kommunala byggnader men han har fel i hur detta skall finansieras.

    Hade han samtidigt drivit på att saneringen skall finanansieras genom minskning av personalkostnader i verksaheter utanför kärnverksamheterna vård, skola och omsorg så hade han fått alla rätt. Nu blev det inte så och därför blir det ingen sanering nästa år.

  2. Uppmärksam läsare: miljöaktivist! Jag antar att det är en komplimang. Anledningen till att det inte blir någon PCB-sanering nästa år, samt att det inte finns pengar avsatt till detta, är att byggnaden har en dispens till december 2016 och att kommunledning och förvaltning inte vet hur man ska göra med byggnaden. Det ska ju göras en översyn av bodafors skolor, dock oklart när. Jag menar att det är oansvarigt att ändå bedriva skolverksamhet trots väl känd förekomst av miljögiftet pcb. Dispensen att slippa sanera byggnaden gavs dessutom på felaktiga grunder, nämligen att emåskolan skulle ingå i skolutredningen, vilket den inte gjorde. I Miljöpartiets skuggbudget finansierade vi saneringen med 7,5 miljoner kr 2014 och samma belopp 2015. Vi finansierade inte den satsningen genom nedskärning av personal inom de välfärdssektorer som du nämner, utan genom andra prioriteringar av skolbyggnation främst, jämfört med majoriteten.

Kommentarer avstängda