Höglandet Jönköping Jönköpings län Nyheter Småland

Hon kom inte tillbaka till skolan – BORTGIFT

Minst 13 kommuner misstänker att elever som inte kom tillbaka i höstas har blivit bortgifta, visar Dagens Samhälles enkät. Men om skolorna hade haft bättre koll skulle många fler fall ha kunnat upptäckas – och fler elever ha fått hjälp.

Bland de 131 kommuner som svarat på Dagens Samhälles enkät är det bara fyra stycken som med säkerhet vet att elever i somras fördes utomlands för att giftas bort: Kristianstad, Nacka, Stockholm och Västerås. Att det skett i andra stora kommuner står utom allt tvivel, menar expertisen. Förmodligen också i små kommuner.

En handfull kommuner svarar att de haft elever som blivit bortgifta tidigare läsår – men inte just i somras.

Tretton kommuner av de 131 som svarat misstänker att de har elever som giftes bort i somras: Borås, Enköping, Haparanda, Helsingborg, Härryda, Kristianstad, Ljungby, Nacka, Norrköping, Stenungsund, Stockholm, Tyresö, Västerås.

– Det är ju fasansfullt redan att det händer i var tionde kommun, men jag är övertygad om att det är långt
vanligare än så, kommenterar rättssociologen och experten på hedersförtryck Astrid Schlytter vid Stockholms universitet.

Själva uppföljningen av försvunna elever är också bristfällig, visar Dagens Samhälles enkät. Drygt 40 kommuner svarar att de ”saknar en dokumenterad rutin för att ta reda på vad som hänt om en elev inte kommer tillbaka efter ett lov”.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook