Debatt

Hon säger som det är: uruselt i Vetlanda


”Det är dags att inse att kvotering är bästa sättet att slussa in kvinnor när det visar sig tydligt att jämn fördelning inte går att få till på annat sätt och när utvecklingen går i fel riktning”, skriver Carina Strömbäck (v) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om fördelning mellan kvinnor och män i styrelserna till de kommunala bolagen i Vetlanda.

På senaste kommunfullmäktige i Vetlanda beslutades om vilka ledamöter som ska sitta i de kommunala bolagen. Det visade sig vara en urusel representation av kvinnor i styrelserna. Endast enstaka ordinarie ledamöter och ersättare.

Som det är nu är det upp till respektive partier hur man nominerar. Det är dags att inse att kvotering är bästa sättet att slussa in kvinnor när det visar sig tydligt att jämn fördelning inte går att få till på annat sätt och när utvecklingen går i fel riktning. Kan inte tänka mig att den ojämna fördelningen beror på brist på kompetens eller intresse.

Jag tog upp och kommenterade den kraftiga underrepresentationen av kvinnor i bolagsstyrelserna på mötet. Men det gick obemärkt förbi när det istället tampades om huruvida styret eller alliansen skulle få 1:e vice ordförandeposten, och vilka MÄN som skulle ha dessa uppdrag.

Carina Strömbäck
Vänsterpartiet Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook