Aneby Debatt Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda

Hotet mot Höglandssjukhuset – Wengholms (m) härskarteknik

Stort tack till specialistläkarna på kirurgklinikerna i Värnamo och i Eksjö att ni snabbt uppmärksammade och offentliggjorde den styrande landstingsledningens korta och klara budgetskrivning ”Barn som vårdas inneliggande ska vårdas på barnkliniken.”, vilket tydligen inte kommunicerats med dessa berörda kirurgkliniker innan detta förslag framförs till beslut, skriver Esse Petersson (l) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) går till våldsamt angrepp i lördagens länstidningar (21/10, 2017 VN, Smt m.fl. och JP) på dessa läkare som hade civilkurage att lyfta upp detta nya budgetkrav i offentlighetens ljus. Enligt samstämmiga uppgifter i dessa tidningar säger Wengholm; ”Det är inte sjyst (av läkarna) att skrämma upp föräldrarna i onödan.” I budgettexten finns det inga undantag, trots den i övrigt rikliga textmassan. Härskarteknik av sällan skådat slag av en tung makthavare på regionnivå. Trodde verkligen Malin att du fått nog av detta beteende genom den behandling som du själv för några år sedan drabbades av genom ”kommunpamparna” i Värnamo uppträdande när du hade en annan uppfattning när det gällde ”Kulturpalatset Gummifabriken”.

I samma tidningsartikel i aktuella tidningar säger regionstyrelsens ordförande vidare: ”…i synnerhet när man (Värnamo Sjukhus) haft ett antal allvarliga incidenter där barn till och med har dött. Jag tycker istället att man ska fokusera på att det inte händer igen.” I en annan artikel samma dag i JP och Smt m.fl. säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig: ”Nej, vi klagar inte på det operativa ingreppet (på Höglandet och i Värnamo), det går rätt de allra flesta gångerna. Vi talar om övervakning, omvårdnaden och att komma i rätt miljö. Det (har) heller inte kommit många anmälningar om barn som fått för lite smärtlindring.”

Viktigt ur länsmedborgarnas synpunkt att få klarhet i vad som är rätt av dessa motstridiga uppgifter som regionens båda främsta representanter (politiken och tjänsteman på detta område) här har lämnat till allmänheten? Har regionstyrelsens ordförande rätt, så är frågan om dessa allvarliga problemhändelser anmälts till hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd? och vilka andra åtgärder har vidtagits för att säkerställa berörda patienters rättssäkerhet?

Här förväntas klart besked liksom på mina tre frågor i detta ämne i Smt m.fl. (18/10) och VN (19/10).

Esse Petersson.
Seniorpolitiker (L), socialliberal samhällsdebattör, tidigare riksdags- landstings/region och kommunpolitiker (FP).

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook