Debatt Nyheter

Hotet mot ostkakan – ”Förbjud inte Smålands nationalrätt”

”Förbjud inte Smålands nationalrätt. Livsmedelsverkets iver att följa påbud från Bryssel hotar ostkakan – vad ska då serveras på småländska bröllop?”, menar Anebypolitikern och riksdagsledamoten Irene Oskarsson (kd) i ett inlägg i pastöriseringsdebatten.

[adrotate banner=”28″]
I Livsmedelsverkets förslag till ändring för sina föreskrifter (LIVSFS 2005:20) vill man förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk i hela Sverige.
Myndigheten har i sina föreskrifter gett leverans av råmjölk ett undantag av hänsyn till kalvdansen. Myndigheten behöver också uppdateras om konsekvenserna för ostkakan.

Ostkakan kräver helmjök på 4 procents fetthalt som hettats upp till 37 grader. Då blir det inte bra att använda redan pastöriserad mjölk. När sedan kakan åker in i ugnen en timme på 200 grader, dör allt farligt.

Med förslaget ska all försäljning av opastöriserad mjölk förbjudas. Försäljningen har tidigare kunnat göras från bondgårdar till enskilda konsumenter, något som upprätthållit traditionen och bibehållit hantverket kring ostkakan. Den här försäljningen från gårdar har hållit mathantverket levande till att kunna tillverka ostkaka. Det är också för en nisch produktion för några mjölkbönder som trots svåra tider kunnat fortsätta sin verksamhet.

Irene Oskarsson
[adrotate banner=”27″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook