Hotet mot Skurugata – nu börjar kampen | Höglandsnytt
Eksjö

Hotet mot Skurugata – nu börjar kampen

Närmare 50 personer samlades i Skurugata naturreservat idag måndag för att protestera mot planerna på att bygga vindkraftverk intill naturreservatet.

[adrotate banner=”28″]

Några av deltagarna i protestmötet på Skuruhatt. Foto: Höglandsnytt
Några av deltagarna i protestmötet på Skuruhatt. Foto: Höglandsnytt
Skurugata anses som Smålands främsta naturfenomen och är det största besöksmålen i Eksjö kommun.
Vindbolaget Eolus tänker nu bygga tre vindkraftverk precis intill Skurugata naturreservat strax sydöst om utsiktspunkten Skuruhatt.

”Höjden där är 300 meter, vindkraftverket blir 150 meter högt, totalt 450 meter. Vi står 310 meter över havet, det är klart det kommer synas”, förklarar Hultbon Anders Åhström som kallat till protestmötet.
Och det kommer höras också. Flaxandet från rotorbladen kommer att ligga på minst 35 db och det är tillräckligt för att skrämma bort de tiotusentals turister som kommer till Skurugata varje år, menar Hultborna som nu tänker kämpa hårt mot vindkraftverken.

Beslut om bygglov
”De reser inte hit för att titta på vindkraftverk”, säger Hultförfattaren Lasse Björck.
Eksjö kommun ska på onsdag ta beslut om bygglov för vindkraftverken. Indikationerna tyder på att det finns krafter som vill godkänna ett bygglov men också att ansvariga politiker tänker väga samhällsintressena mot varandra.
Där väger besöksnäringen och naturen högt.
Bland annat har kungsörn setts i området vid flera tillfällen och arten kan vara etablerad. Vindkraftverk är en dödsfälla för fåglar.
”Det här är ett av de viktigaste ärendena som avgjorts i vår kommun”, säger Lars Björck.

[Henrik Simonsen]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. ”Vindkraftverk är en dödsfälla för fåglar.” Inte nog med det, ett vindkraftbygge med alla markarbeten stör dessutom fåglarnas häckning och gör att de flyttar, s k habitatförluster, vilket är ett minst lika stort hot mot fågelbeståndet som att de dödas genom kollisioner. Detta fastslås i flera domar i miljödomstolarna.

  2. Tacka Miljöpartiet för detta. Det här har varit deras mål hela tiden. Att Miljöpartiet skulle göra något bra för miljön är rent skitprat vilket allt fler upptäcker nu.

  3. tack för en bra artikel, så värdefullt med medial uppmärksamhet; ser med en blandning av oro och intresse fram mot våra beslutsfattares tro på Hultbygdens utveckling; bl a genom besöksnäringen och de ideella krafter som verkar för bygdens bästa …

Kommentarer avstängda