Nyheter

HR-upphandling utan nämndens vetskap

Vetlanda kommuns personalkontor, eller HR-kontor som det numera ska heta, gick i början av november ut med en upphandling: en konsult ska ge underlaget för en HR-strategisk plan. Beskedet kom som en överraskning för nämnden.

Det var ordföranden Klas Håkansson som lämnade uppgiften till nämnden vid sammanträdet den 24 november. Då hade anbudsförfrågan gått ut sedan länge – och anbuden hade kommit in – senast den 15 november.

Här handlar det om en direktupphandling och kommunen har vänt sig till handplockade konsulter, enligt olika uppgifter tre stycken.

Konsultarvodet lär ligga i häradet 150 000 kronor.

Någon gång under den här veckan ska utvärderingen av de tre anbuden vara klar. Sen blir det bråttom – den 20 december ska jobbet vara avslutat.

”Det är Magnus Färjhage, kommunchefen, och Lazlo Palfi, HR-chefen, gör den här upphandlingen”, förklarar Klas Håkansson.

Varifrån kommer pengarna till det här konsultuppdraget?

”Pengarna kommer från personalkontorets budget. Det är inget märkligt med det.”

Varför kan inte personalkongtorets egen personal göra den här utredningen?

”Palfi är så ny på den här posten att han kan behöva hjälp utifrån med en kartläggning av vad t ex cheferna tycker”, menar Klas Håkansson.

Även om Magnus Färjhage enligt Klas Håkansson ligger bakom den här konsultbeställninen (tillsammans med Palfi) finns inte hans namn med på uppdragsbeskrivningen. Det gör inte utskottsordföranden Håkanssons heller.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook