Hultsfreds kommun ger upp – flyktingar fortsätter komma, staten vill inte hjälpa alls | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet Hultsfred

Hultsfreds kommun ger upp – flyktingar fortsätter komma, staten vill inte hjälpa alls


Kommunledningen i Hultsfred ger upp. De tänker inte överklaga beslutet om vite och föreläggande för att de måste stänga mottagningen av nyanlända.

Hultsfreds kommun växte procentuellt mest i landet förra året. Trots att flyktingmottagningen för nybesök tvingades stänga i december 2016, har inströmningen till kommunen fortsatt. Såväl socialförvaltningen som skolan är mycket hårt belastade, meddlar kommunledningen.

En fortsatt rättsprocess skulle inte lösa denna omöjliga ekvation. Kommunen avser därför inte att överklaga förvaltningsrättens beslut gällande flyktingmottagningen, anser nu kommunstyrelsen.

Hultsfreds kommun fick i våras ett beslut om föreläggande om vite, med anledning av stängningen av flyktingmottagningen för nybesök i december 2016. Kommunen valde då att överklaga till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten avslog överklagan samt beslutade att kommunen måste ta ansvar för sitt uppdrag gällande handläggning av ekonomiskt bistånd i enlighet med socialtjänstlagen.

Beslutet att inte överklaga till kammarrätten har tagits gemensamt av partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott, som även fungerar som krisledningsnämnd.

– Vårt uppdrag är omöjligt att lösa genom att överklaga beslut, eller med nya ekonomiska medel och inte heller fler skolmoduler. Så länge inte staten börjar fördela lärare och socialsekreterare på samma sätt som man borde ha fördelat ansvaret för nyanlända, är det här uppdraget mycket utmanande, säger Lars Rosander (c), kommunalråd, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook