Debatt Opinion

Hur leder höjda skatter till fler ungdomsjobb?

Vi är både förvånade och bekymrade över att socialdemokraterna håller fast vid Håkan Juholts linje att kraftigt höja skatterna för att anställa ungdomar.

Hur kan dubblerade arbetsgivaravgifter på ungdomsjobb leda till att fler ungdomar får jobb?  Att det inte är en lösning på arbetslösheten borde vara uppenbart för de flesta. Om det blir dyrare att anställa kommer färre att anställa.

Vad som är mindre uppmärksammat är att S-förslaget också är ett slag mot välfärden. Kommunerna och landstingen skulle tvingas betala 4 miljarder i ökade löneskatter för alla personer under 26 år som de har anställda. Eftersom många unga, särskilt flickor, har sina första arbeten inom vården och omsorgen hotar socialdemokraternas politik dessa särskilt.
I Jönköpings län skulle kommunerna och landstingen bli av med 708 miljoner kronor om socialdemokraterna får bestämma. För att klara detta måste kommunen/landstinget antingen höja skatten eller säga upp medarbetare. Samtidigt pratar de om att de vill bygga ut välfärden, hur går det ihop? Jönköpings landsting får ju mindre pengar att anställa undersköterskor, sjuksköterskor, psykologer och läkare för.

Nej, den bästa politiken för både ungdomar och välfärd är att se till att behålla vår ansvarsfulla arbetslinje. Vi måste se till att rusta ungdomar med rätt kunskaper och rika möjligheter till vidareutbildning, därför har vi precis reformerat gymnasieskolan och bygger ut högskolan. Vi måste göra unga mer attraktiva på arbetsmarknaden. Det gör vi inte genom att sänka deras löner utan genom att arbetsgivarna inte behöver betala så höga sociala avgifter när de anställer unga.
Vi är alla bekymrade över att ungdomar har svårt att få jobb. Att motverka arbetslöshet och skapa nya jobb är en helt central fråga för oss moderater. Vi vill fortsätta det goda arbetet för att få fler unga i arbete. Det är en politik som bryter utanförskap och skapar förutsättningar för framtid och trygghet. Så arbetar vi.

Helena Bouveng, riksdagsledamot i socialutskottet (m)
Martin Hyttin, gruppordförande (m), landstinget i Jönköpings län

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook