Hur många har dött på grund av SOS Alarm?

Hur många har dött på grund av att okunnigt folk på SOS- Alarm har tagit över läkarnas bedömning av om sjuka människor behöver snabb ambulanstransport till sjukhus för vård, kan ta taxi, eller inte behöver vård alls?

Fallet med 23- årige Emil Linnell, som dog då han nekades ambulanstransport av en sköterska på SOS- Alarm, har de senaste dagarna upprört svenska folket.

Sköterskan har fått sparken och Emils styvfar har polisanmält SOS-Alarms ledning, men vad hjälper det, Emil är inte kvar i livet.

Hur många sjuka, deras anhöriga, eller kanske hjälpsamma personer som sett någon falla ihop på gatan, ringer just nu till AOS- Alarm?

Personer som måste böna och be, eller kanske till och med hota, för att få en ambulanstransport till akuten på närmaste sjukhus, för någon som blivit akut sjuk?

Att ringa 112 ska vara en trygghet för akut sjuka och för personer som är utsatta för pågående brott. Det är det löftet som har getts till personer som behöver akut, snabb hjälp, med ambulans, med polisingripande eller om huset har börjat brinna.

Man ska kunna lita på att hjälpen kommer snabbt, att den som tar emot samtalet är professionell och skickar uppdraget vidare till den instans som gäller.

Men så är inte alltid fallet.

Det har de som hört av sig efter det tragiska dödsfallet med 23-årige Emil Linnell, som döende bönade och bad SOS- Alarms sköterska att skicka en ambulans, vittnat om.

I stället nekades Emil Linnell den självklara rättighet han hade att snabbt komma till sjukhus.

Han kränktes djupt av en okunnig person, som utan någon som helst empati menade att han var frisk, kunde andas, uppenbarligen spelade för att få åka ambulans, allt medan 23-åringen kämpade med döden liggande på golvet.

En engångshändelse, kan man tro, men så är inte fallet, det har allt för många som har råkat ut för liknande händelser kunnat berätta om.

SOS- Alarm lever i en skyddad verkstad, helt utan insynsskydd och gömmer sig bakom sekretesskydd, undan allmänhetens och medias insyn.

SOS- Alarm ägs av till 50 procent vardera av Staten, och av SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Verksamheten består bland annat av, 112- tjänsten, utlarmning av räddningstjänst, dirigering av ambulans, krisberedskap och Rakel.

SOS- Alarm, för ett tryggare samhälle, enligt loggan.

SOS- Alarm, som ägs av staten och SKL, ska inte vara ett vinstdrivande företag.

Trots detta har SOS- Alarm sedan årsskiftet höjt sin sina abonnemangsavgifter för SOS-rapportering ut till media vid räddningstjänstlarm från 4000 per år till 4000 per månad och mobil.

Detta innebär att mediabevakningen blir sämre då inte alla medier anser sig vilja, eller har råd, att betala denna avgift till ett företag som ska serva allmänheten.

Med mindre insyn från media kan vad som helst hända.

Nu uppges det att flera larmcentraler ska gå över till MedHelp AB, som uppges vara norra Europas största privatägda sjukrådgivningsföretag.

Enligt MedHelp tar man över dirigering och prioritering på larmcentralerna i Uppsala, Sörmland och Västmanland, samt Gotlands kommun.

Frågan är då om ett privatägt företag har bättre personal, kunskap och vilja att serva allmänheten, polisen och räddningstjänsten än vad SOS-alarm med skattebetalarnas pengar i botten nu gör?

SIV GRÖNWWALD


Etiketter: