”Hur skall vi försvara vårt land?”


[adrotate banner=”28″]
”Ingen makt i världen begär att Sverige skall kunna föra ett krig ensam mot en potentiell angripare men doktrinens mening att ett angrep på oss skulle kosta för mycket måste värnas med politisk vilja och ekonomiska medel”, skriver Eksjödebattören Lars Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om det ryska kärnvapenavslöjandet och Folk- och försvarskonferensen i Sälen.
[adrotate banner=”27″]
Vårt förhållande till främmande makt är gott brukade Gustaf den VI Adolf säga när han läste regeringsdeklarationen vid riksdagens högtidliga öppnande. Det säger även Reinfeldt och Försvarsberedningen i sitt senaste betänkande Sveriges förhållande till andra nationer har väl aldrig varit så tryggt som nu.

När man analyserar den skandinaviska säkerhetspolitiska situationen kan man säga vårt läge är stabilt och inga markanta förändringar har skett utöver ett Baltiskt inträde i NATO. Ryssland är i ett skarpt läge undanträngt i Östersjön.. I vårt område finns kanske en av världens mest strategiska områden nämligen Östersjöutloppen. Strategiskt lika viktiga som Hormuzsundet, Suezkanalen eller Svartahavsutloppen. Öresund är en av världens mest trafikerade sjöfartsleder.

När Ryssland nu rustar upp sitt försvar kan man tycka att det är från ett försvar i förfall till normalt underhåll av material mm.

Bakom den aviserade rustningen ligger naturligtvis långtgående säkerhetspolitiska överväganden. Det minst kloka man kan göra är att tro att de Ryska säkerhetspolitiska analytikerna är några dumma prestigefulla herrar och damer som vill ”glassa” med ett starkt försvar. De ryska analytikerna är kanske världens bästa analytiker som gör oftast rätt överväganden även om vi inte instämmer med vad de anser vara rätt.

Inte som förr
Ryssland har naturligtvis insett att dess södra flank inte är som förr. Deras militärer är inte roade av instabiliteten i gränsområdena till bla Afghanistan, Pakistan, Irak Iran med flera platser utmed landets södra gräns. I analysen ingår naturligtvis ett utvidgat scenario där tex. kärnvapen är i händerna på en inhuman regering inom Rysslands globala intressesfär. Krisen kring attentaten i närheten av olymiastaden Sotji

I den vidgade bilden ingår även rubbade leveranser av energi genom att oljefält och elleveranser kan vara utslagna. En kall vinter är detta ett mardrömsscenario. Vid en neddragning med 25% av oljeleveranserna störs livsmedelsproduktionen vid 50% är det frågan om beredskapsåtgärder begränsningar och ransonering.

I denna långsiktiga krisbild påverkas även Sverige. Nämligen att göra troligt att stabiliteten i det Skandinaviska området upprätthålls och att alla parter är villiga att även med militära medel upprätthålla denna balans. Enkelt uttryckt att Östersjön förblir ett fritt hav. Även om Sverige var medlemmar i NATO måste vi kunna markera vår vilja att friheten i Östersjön upprätthålls vid en konflikt.

Vi är villiga
Signalen till de säkerhetspolitiska analytikerna måste vara att vi är villiga att avsätta ekonomiska resurser till försvaret som motsvarar innehållet i vår försvarsdoktrin alliansfrihet och neutralitet.

Ingen makt i världen begär att Sverige skall kunna föra ett krig ensam mot en potentiell angripare. Men doktrinens mening att ett angrep på oss skulle kosta för mycket måste värnas med politisk vilja och ekonomiska medel.

Det finns ju också brohuvuden som vi inte skulle vilja se besatta som t.ex. Södra Skåne för att trygga Östersjöutloppen passagen mellan Sverige och Bornholm där Karlskronaområdet blir strategiskt. Infarterna till Stockholm sjö och flygvägen.

Trovärdighet och stabilitet
Det är när man väger ihop ekonomiska åtaganden med säkerhetspolitiska analys och militära resurser som trovärdighet uppstår och stabiliteten i vår närområde upprätthålls.

Det är mot denna bakgrund som besparingar på försvaret utan att det har en bred förankring i Riksdagen är farliga. Omvärlden vet inte vad vår försvarsdoktrin står för och handlar därefter.

Inte Nato
Nya principer för materialanskaffning. Tyngdpunkten är mer internationell verksamhet och mindre resurser till ett försvar som kan avvärja invasion och upprätthålla stabilitet. Den som sitter på andra sidan plottingbordet ser att vi skapar tomrum och då fyller han upp det med egna resurser.

Några grundläggande principer skall vi värna
• Alliansfrihet
• Neutralitet
• Inte medlemmar i NATO
• Vi skall inte vara med i EU-försvar
• Svensk trupp i strid bara under FN-flagg, på FN uppdrag, i
FN-uniform och FN-befäl.
• Utred NATO men dra rätt slutsats. Inget medlemskap.

Just nu är vår säkerhetspolitik och vårt sätt att förhålla oss till vår gamla doktrin inte trovärdig. En gammal devis gäller ”ett land har sitt eget försvar eller någon annans”. Just nu har vi tagit ett litet steg mot en annans försvar det är inte bra. Politikerna bör ställa sig frågan vart är vi på väg.

Lars Håkan Halldin


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ””Hur skall vi försvara vårt land?””

  1. Profilbild för Njet
    Njet

    Finns inget land att försvara

  2. Profilbild för Uppmärksam läsare
    Uppmärksam läsare

    Halldin frågar hur vi skall försvara vårt land. För det första skall vi se till att hålla sossar, vänsteraktivister och miljöaktivister helt borta från regeringsmakten. För det andra skall vi inte lyssna till politisk propaganda likt Haldins debattartikel här ovan.

    Ett sossestyrt Sverige med vänsterpartiet och miljöpartiet i släptåg innebär ett betydligt större hot för svenska folket än Rysslands nuvarande och framtida försvarsmakt.

  3. Profilbild för Rikard Salander
    Rikard Salander

    Uppmärksam läsare: Det verkar ju uppenbarligen inte väljarkåren tycka, om man tittar på opinionen just nu. Förklara gärna på vilket sätt du tycker att en rödgrön regering skulle vara ett hot!
    När det gäller de grundläggande principerna håller jag med Halldin, framförallt om att det är viktigt att behålla vår alliansfrihet, värna neutraliteten och definitivt inte gå med i Nato.

  4. Profilbild för Jungman Jansson
    Jungman Jansson

    Enklaste och absolut billigaste försvar mot ryssarna är att sätta ut en flotte i Östersjön. På den sätter vi en skylt med jättestor text. Där skriver vi: VI GER OSS UTAN STRID! Finns inga pengar till patroner!