Hur vill Vetlanda framåtanda ha det?


Har ”vågmästarna” Vetlanda Framåtanda tänkt välja sida, – höger eller vänster?”, undrar Vetlandadebattören Jack Andreen i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Från tidigare förd blockpolitik då alliansen med C, M, KD och FP var i majoritet – kan de partierna räkna med att deras väljarunderlag stillatigande låter nuvarande haltande märkliga spel bara ha sin gång?

Vilken är nyttan av tre kommunalråd och ett oppositionsråd?

Nästintill 3 heltids politikertjänster har visat ineffektivitet och ger en splittrad bild av vår kommunledning, – särskilt inom maktblocket S, M och C.

Både nuvarande maktblock och oppositionen syns ha meningsskillnader mellan och inom de olika partierna – vilket är friskhetstecken om sann demokrati ska få råda. Personrelationer och företrädare för särintressen har skapat frågor om vart är vi på väg med nybildande eller permanentande av ”regeringen” vi har i dag och där personbyten förväntas.

Sakfrågor, visioner och handlingsplaner för stora och små frågor stannar i mestadels i slutna rum – från den slutna debatten är redovisningar undermåligt redovisade för alla partiers egna väljarunderlag och för dem som hoppas på förändringar och nytänkande.

De märkliga inslagen i valrörelsen 2010, med bl.a. personangrepp vill vi inte se igen när vi 2014 ska välja nya företrädare som ska prioritera en sund och rättvis ekonomistyrning.

Från sådan utgångspunkt dyker frågor fram som t.ex. är moderater och centerpartister beredda att gå till val med uttalad vilja att regera med socialdemokrater även i fortsättningen och därmed ta ansvar för att tidigare allianssamverkan får gå i graven.

På liknande sätt kan frågor uppstå, som t.ex. är socialdemokrater beredda fortsätta att underordna sig moderaternas gruppledares sätt att agera inom nuvarande maktblock – trots socialdemokraters övertag med större väljarstöd.

Mot bakgrund av här anfört, tror jag att många väljare i Vetlanda önskar information tidigt före nästa val, om hur Vetlanda Framåtanda ser på en ny ”regeringsmakt” i Vetlanda där de anses ha möjlighet till ökat inflytande inom ett nybildat maktblock.

I valrörelsen 2010 var VF inte öppna för att stödja vare sig höger eller vänsterpolitik, de talade för en allmän ”framåtanda” som är bra för alla och med betoning på centerns omhuldade landsbygdsfrågor.

VF med Jan Johansson i spetsen har nu i frågan om Mogärdeskolans framtid tagit chansen att ge stöd till både höger- och vänsterpartier. Men hur ser han på en stark politisk ledning som ska skapas 2014, – förhoppningsvis genom öppet redovisad offentlig dialog med väljarunderlaget, då bl.a. om vi t.ex. ska köra vidare med 4 kommunalråd som har ansvar för kommunstyrelsens beslut och beredningar för kommunfullmäktige som har övergripande ledningsansvar.

Jack Andreén, Vetlanda


Publicerat

i

av

Etiketter: