Nyheter

Husförsäljningen ner 29 procent i år

Trähusföretagens försäljningsstatistik över branschens utveckling under årets första nio månader visar hur man tappar 29 procent jämfört med i fjol. I år har man tecknat order på totalt 1 308 styckebyggda hus.

Det är vad ett enda av de större företagen skulle kunna producera.

Sett över hela niomånadersperioden är orderingången 55 procent lägre än under 2010.

Till de styckebyggda husen ska fogas husen i s k gruppbebyggelser. De har hitills i år inte blivit fler än 460, vilket är en nergång med 21 procent. Jämför man september i år med september i fjol är nedgången 35 procent.

Det här är ingen överraskande siffror. Det var den bild husföretagen redovisade vid mötet med bostadsminister Stefan Attefall vid träffen i Sävsjö förra veckan. Det mesta tyder också på att nedgången fortsätter så länge bolånetak, krångliga boverksregler och senfärdiga kommunala hanteringar av de bygglovsärenden som trots allt kommer in fortsätter.

I fjol hade branschen levererat 1 686 småhus under perioden – i år blev det 14 procent färre eller 1 455. Årets septembersiffra är 22 procent lägre än i fjol.

Den enda siffra som kryper uppåt är värdet på husen, både på orderstadiet och vid leveransen. Snittsiffran för ett styckebyggt hus de nio första månaderna är 1 258 734 kronor, vilket är fem procent högre än i fjol. Men den ökningen beror på högre kostnader från underleverantörerna, alltifrån den enklaste spik till vitvaror.

De flesta husproducenter har i dag varslat sin personal, i några fall i flera omgångar. Senast i den raden är Vallsjöhus, som varslat tre och inte förlängt avtalet med en vistidzsanställd.

”Nu blir vi 13 kvar”, konstaterar VD Mattias Ström. ”Det ser mörkt ut framöver – men det äf inte nattsvart!”

Man har mycket på gång. Det finns order men man kan inte sätta igång, ibland på grund av att banker dröjer med sina besked.

Situationen är välbekant för de flesta företagen i husbranschen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook