Nyheter

Husriket succéinledning på Designers Saturday

Det finns husriken och det finns glasriken. Med årets upplaga av Bomässa i Sävsjö kopplad till designrikets tredagarsarrangemang klev husriket fram som ett tungviktsbegrepp, då Designers Saturday inleddes på fredagen.

Arrangemanget med Kulturhuset i Sävsjö som nav lockade över 2 000 besökare, snöeländet till trots

 

Tre av husfabrikerna i kommunen bjöd in till fabriksvisningar, en fjärde på visningar av huselement på gatan utanför Kulturhuset. Snickarlaget visade gtrappproduktion och Sävsjö Snickeri bl a fönsterproduktion. Inne i det kulturella huset  fanns husproducenterna också med, där man marknadsförde sig tillsammans med andra lokala företag.

 

”Det har varit en jämn ström av  besökare här ända sedan vi öppnade i morse”, förklarade en nöjd VD för arrangören Sävsjö Näringslivsbolag Helena Gill. ”Och alla verkar nöjda, både besökare och utställare.”

 

Just det faktum att husföretagen samarbetat var det många som gladdes åt. Hur man spikar ihop husen är ju knappast några hemligheter som man behöver dölja – när det kommer till marknadsargumenten blir det en annan fråga.

 

Sävsjö kommun har några strandnära tomter inne i centralorten. Den fanns med i potten då de fyra husföretagen inbjöds att ta fram ett lämpligt hus för just den tomten.

 

Sävsjö Trähus vann mässbesökarnas omröstning (en bra bit över 600 röster avlämnades) så nu gäller det bara för vinnaren att hitta en köpare till just det huset så får man tomten för en enda krona. Kampen om segern var hård – det var inte många röster som skilde mellan ettan och fyran.

 

Under dagen unerhöll och informerade Martin Timell. Idoga, slitsamma smålänningar kunde gå därifrån med högburna huvuden, norrlänningarna smygande längs husväggarna. Och i husfabrikernas produkter finns intet av byggfusk.

 

På kvällen var det mat och mingel och pratshow av femtingesonen Hans-Åke Andersson med partner.

 

Det mesta tyder att Bomässan blir ett fast inslag i Designers Saturday, som under lördagen har sitt centrum i Värnamo för att på söndagen kulminera i möbelrikets huvudstad Lammhult

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook