Aneby Tranås Ydre

Hyllas för vandringsvägen mellan sjöarna

Det är väntans tider och stora planer för djurlivet Ydre och kommunala energibolaget Tranås energi.

Bolaget planerar en storsatsning på att återställa miljö och naturområden som förstörts av många år med vattenkraft. Vattenkraft är bara skenbart miljövänlig. Inga utsläpp men däremot blockeras vattenvägar som annars använts av djur.
En sådan plats är Bulsjöån mellan Östra Lägern och Sommen. Där finns bl a ett vattenkraftverk i Forsnäs västerom Österbymo och nu är planen att bygga en fiskväg förbi kraftverket.
Mark- och miljödomstolen väntas inom kort ge tillstånd för bygget av vandringsvägen.
Senare i sommar hoppas Tranås Energi få klart en tillståndsansökan för bygge av en s k faunapassage vid Visskvarn öster om Österbymo.
Sedan tidigare finns en faunapassage i Olstorp mellan Västra och Östra Lägern och inom kort kan det alltså återigen, som det en gång var, blir fri väg för fiskvandring från Sommen ända till Västra Lägen.

”Fantastiskt. Tänk om fler energibolag kunde ha samma inställning som Tranås Energi”, säger Tino Åberg, ledare för Älvräddarna i Kalmar, i en facebookkommentar.
Endast två procent av Sveriges vattenkraftverk har fungerande faunapassager där fisk och övrigt vattenlevande djurliv kan ta sig förbi anläggningarna.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook