Debatt

”I GODA VÄNNERS LAG”

När jag hör den regerande klagosången från Vetlandas politiker att de är missförstådda och att ingen värderar deras godhet minns jag när jag var ung handläggare på Centerpartiet och vi var inbjudna till någon form av jordbrukskongress i DDR.

Den östtyske partisekreteraren berättade om hur stark och folklig demokratin var i hans land. 99 procent (jfr Vetlanda 84 procent) av folket hade på ett eller annat sätt anslutit till det djupa socialistiska arbetet.

 

Någon frispråkig varelse av oss som kom utifrån antydde försynt ”men demokrati, fria val och oberoende partier har ni inte”. Jag minns tystnaden, hur partisekreteraren harklade sig, tog en klunk vatten och beskrev redan då det som blev Vetlandamodellen.

 

Det vi från väst inte förstod var att i forna DDR hade man fördjupat demokratin ytterligare. Alla hade anslutit sig till den goda läran. Kristdemokraterna, Liberalerna, Bondeförbundet liksom det Soc. Dem Arbetarpartiet, de fanns fortfarande kvar som partier men hade anslutits sig till den stora Socialistiska Federationen. Han framhöll särskilt det Liberala arbetet för att skapa en folkbildande förståelse för Socialismens syn på frihet som även var Liberalerna syn.

 

Det är detta som har skett i Vetlanda. Man har under en hatt fortsatt att regera Vetlanda oberoende av valresultat. Denna konstellation av att en del av gamla regeringsmakten tar hand om de exekutiva och den andra delen är opposition som gör upp med regeringspartierna i alla frågor av vikt och värde. Möjligen kommer KD ha synpunkter på att man inte får byta färg på toalettpappret, någon symbol för renheten måste finnas i kommunen.

 

Detta är Nordkorea på Höglandet. Att rösta, opponera, strida i fullmäktige är meningsklöst. Allt kommer nu att beslutas grundligt i slutna rum där ingen har insyn. Kommunstyrelse, nämnder och fullmäktige är transportkompanier.

 

 Det viskas att man även har ett hemligt LÅPO (Liberala åsiktspolisen) där man har listor på vilka som i framtiden skall få skriva i tidningarna och på personer som framför olämpliga åsikter i fullmäktige eller på annat sätt förolämpar den sittande regeringsmakten. De skall inom demokratins spelregel hållas kort och motarbetas tills de ger upp. Oklart om FP/KD är huvudman för denna privata åsiktspolis.

 

Att människor får fritt skriva i tidningarna och ha kritiska synpunkter ses inte med blida ögon av vänskapsfederationen i Vetlanda.

 

LARS-HÅKAN HALLDIN (C) 

Oberoende Centerpartist

Eksjö

Oberoende Centerpartist

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook