I Matlandet Sverige ska sjuka nu slippa exploderande mat | Höglandsnytt
Nyheter

I Matlandet Sverige ska sjuka nu slippa exploderande mat

Alliansen har backat efter kritik från klienterna mot färdigpackad industrimat inom vården. Nu får i stället patienterna på Nya karolinska sjukhuset i Stockholm mat som har lagats på sjukhuset.

Klagomålen var många, all mat smakade likadant, den innehöll onödiga tillsatser, inte mindre än 98 matförpackningar exploderade under tillagningen. Det gick så långt att personalen på vissa avdelningar tvingades köpa på Ica för att överhuvudtaget få sjuka barn att äta.

Nu har politikerna förstått att industrimaten inte har varit någon succé, och att de flesta patienterna vill äta på tallrik i stället uppvärmd föda ur plastlåda.

Nu ska ett vidare begrepp tas med fokus på upplevelsen av mat, jämfört med tidigare fokus på näringsinnehåll och säkerhet.

Alliansens ställningstagande då det gäller Stockholms läns landsting innebär att när avtalet med cateringföretaget Sodex går ut 2025 blir det upp till varje sjukhus att avgöra hur maten ska tillagas, så länge den lever upp till vissa krav.

I höst ska representanter för produktionsutskottet åka på studiebesök till Hvidovre sjukhus i Danmark. Där får patienterna välja bland omkring 90 olika rätter som serveras inom 45 minuter.

Gunnar Akner, professor, överläkare och ordförande i Svensk förening för klinisk nutrition , uppger i en artikel i svd.se. att det är synd att sjukhusmaten är en politisk fråga, när den egentligen borde skötas av sakkunniga.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook