IDAG: Internationella dagen mot dödsstraff

Den 10 oktober är det den internationella dagen mot dödsstraff. Internationella människorättsorganisationen Amnesty påpekar att ”dödsstraffet är inte ett straff – det är ett brott”.

Varje år sammanställer Amnesty statistik från världens alla länder när det gäller hur dödsstraffet används. Statistiken för 2016 visar att det förra året avrättades minst 1032 personer, och att minst 3117 dödsdomar utfärdades. Kina är då inte medräknat, eftersom dödsstraffsstatistiken i Kina är en statshemlighet. Men det är, enligt Amnesty, sannolikt att tusentals avrättas varje år i Kina.

I majoriteten av de länder där människor döms till döden eller avrättas uppfyller inte rättegångarna de internationella villkoren för rättvisa rättegångar. Amnesty har särskilt uttryckt oro för hur rättegångarna går till i Bangladesh, Vitryssland, Kina, Egypten, Indonesien, Iran, Irak, Nordkorea, Pakistan, Saudiarabien och Vietnam. I flera länder förekommer också framtvingande av ”bekännelser” genom tortyr eller annan misshandel.

FAKTA – Dödsstraffets användning under 2016
*Minst 1032 avrättningar i 23 länder ägde rum under 2016.

*Kina, Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan är de länder som avrättar flest människor. Om Kina räknas bort står övriga fyra länder för 87 procent av de registrerade avrättningarna.

*USA har inte avrättat så få sedan 1991, och för första gången sedan 2006 fanns inte USA med bland de fem länder i världen som avrättar flest.

*Totalt har nu 105 länder avskaffat dödsstraffet helt i sin lagstiftning, ytterligare 36 länder anses ha avskaffat det ”i praktiken” genom att de till exempel inte har verkställt några avrättningar under lång tid eller att de har tagit bort dödsstraffet för ”vanliga brott” men har kvar det i till exempel krigstid.

*Av de 57 länder som har kvar dödsstraffet och också verkställer dödsdomar är det bara runt 20 länder som varje år utför avrättningar.