Debatt Ekonomi Höglandet

INGA ARBETARE FÅR SYNAS – ÖVERKLASSEN HÄRSKAR i SVT

I en färsk forskarrapport som getts ut av det fackliga idéinstitutet Katalys visar de två medieforskarna Fredrik Stiernstedt och Peter Jakobsson att arbetare bara finns med i 5 procent av SVT:s programutbud. Detta är ett problem då SVT skall spegla hela samhället och vara hela Sveriges television, säger Daniel Suhonen, chef vid fackliga idéinstitutet Katalys, i ett opinionsinlägg

Men det svar dessa forskare fått av SVT i bland annat Medievärlden visar att SVT inte tar problemen på allvar. SVT:s oförmåga att hantera seriös kritik om en allvarlig brist i bolagets verksamhet är anmärkningsvärd.

På 1980-talet var andelen arbetare i nyheter och samhällsprogram 12 procent – idag är andelen 4 procent. Arbetarklassen är frånvarande i utbudet och när personer från arbetarklassen gestaltas skildras de negativt

”Om rapporten handlat om representation av kvinnor, skulle SVT på samma sätt underkänna metoden i en studie som visat att endast 5 procent av de som förekommer i utbudet är kvinnor, med argumentet att det inte säger något om hur de gestaltas”, undrar rapportförfattarna Fredrik Stiernstedt och Peter Jakobsson i Medievärlden.

Är Kulturminister Bah-Kunke överens med SVT:s ledning om att halva folket – dvs arbetarklassen inte behöver vara med i SVT:s utbud?

SVT bör kanske se över sin slogan. ”Den övre halvans television” kanske är en bättre beskrivning.

Daniel Suhonen, chef vid fackliga idéinstitutet Katalys

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook