Eksjö Nyheter

Inga män på förskolorna i Eksjö kommun

Eksjö kommun är en av de kommuner i Sverige där inga män är förskollärare, enligt statistik från Skolverket.

Pedofilskräcken skrämmer bort män från yrket som förskollärare. Cirka 70 kommuner i Sverige har inga män som förskollärare. Bland dem finns Eksjö kommun.
Enligt en kartläggning i tidningen Dagens Samhälle har 40 års försök med bland annat könskvoteringar misslyckats. Idag är det risken att misstänkliggöras för att vara pedofil som gör att män inte vågar bli förskolelärare.
”De få fall som inträffar får orimliga proportioner och har i vissa fall lett till kränkande restriktioner för män som arbetar i förskolan”, säger Inga Wernersson, professor i utbildningsvetenskap, till Dagens Samhälle.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

8 Comments

 1. Det låter tryggt. I Nässjö finns flera ”män” på förskolorna och det känns inte bra att lämna min barn där. Det finns ingen anledning att män ska arbeta med små barn. Förskolorna borde dessutom kameraövervakas så att barnpassarna vet att de har ögon på sig i alla situationer.

  1. Hör du inte själv hur illa det du säger låter?
   Ska vi misstänka dig då för att du har egna barn?
   Nej, självklart ska vi inte det. Men om man följer ditt resonemang så är vi alla män pedofiler och ska inte ens lämnas själva med våra egna barn.

 2. LEOPOLD vad grundar du dina åsikter på? Skrämmande att du resonerar på det sättet. Huvudsaken är att det är bra pedagoger i förskolan inte om de är kvinnor eller ej. Själv är jag en människa med manligt kön
  mellan benen. Är utbildad förskollärare och arbetat i 5 år med barn i yngre åldrar. Har aldrig fått minsta vink om misstanke eller påhopp om mitt yrkesval och möter positiv respons ifrån föräldrar. De små barnen och hur de utvecklas till lyckliga individer med sunda värderingar och en tro på sig själva är det som driver mig framåt. Vaggeryd kommun är där jag jobbar ni är välkomna dit med era barn.

 3. Leopold: Ja, varför inte övervaka dig på arbetet och i hemmet. Håll barnen hemma, med dina funderingar. Annars har de mycket övervakning i Storbritannien.

  Det som tyvärr blir konsekvenserna av att få män arbetar kring barn och ungdomar i den lägre åldern är att många, till exempel barn med ensamstående mamma, ej får möjlighet till manliga förebilder förrän i grundskolans senare år. För det är trots allt en stor del i läraryrket, att vara en förebild.

 4. Det här är skrämmande när man läser kommentarer om att alla män är pedofiler som jobbar inom förskolan. Vad är det för signaler som sänds till våra barn? Jo att kvinnan ska vara hemma och passa barnen och ingen annan. Om nu alla män är pedofiler så måste det vara så att även de som skriver kränkande om manliga förskollärare är pedofiler. Det är inte undra på att näthatet mot kvinnor är så stor idag, då det inte finns några manliga ideal i skolorna längre. Nä fram för stenhård koll på alla som jobbar med barn och premiera dem som vill jobba med det, kvinnor som män. Helst skulle det vara 50/50 i könsfördelningen så att barnen får en bild av hur samhället ska vara jämlikhet mellan könen. Det är hur vi formar barnen idag som blir vår framtid tänk på det innan ni kränger ut er en massa hat och nedlåtande kommentarer om manliga förskollärare.

 5. Leopold kan ha kläckt årtusendets mest korkade kommentar! Vilket jäkla påhopp. Mer män i förskolan!!!!

 6. Barnen behöver både kvinnor och män i förskola/skola/fritidshem o.s.v. det är viktigt för barnens utveckling även det. Så mer män i förskola och skola! På tal om det som skrevs innan, vad är det som säger att inte en kvinna kan ge sig på ett barn likaväl som en man? Bort med fördomar och in med nya förändringar! :)

Kommentarer avstängda