INGA POLISER – då lägger kommunerna 1,6 miljarder på vakter och säkerhet | Höglandsnytt
Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Vetlanda

INGA POLISER – då lägger kommunerna 1,6 miljarder på vakter och säkerhet

Polisbristen sätter sina spår. Förra året tvingades kommunerna, landstingen och regionerna köpa in väktare och ordningsvakter för 1,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 50 procent sedan 2014, enligt statistik som Dagens Samhälle tagit fram.

Kommunerna breddar användningen av bevakningstjänster. Traditionellt har det handlat om väktare som bevakar kommunala fastigheter på nätter och helger. Men det blir allt vanligare med ordningsvakter för att komma till rätta med ordningsproblem.

– Det är helt klart att polisbristen bidrar till det här. Kommuner måste gå in och täcka upp för staten och det ser vi väldigt allvarligt på, säger Greta Berg, expert på brottsförebyggande frågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Som väntat är det landets tre största kommuner som köper de största volymerna. Ökningen är markant i Malmö, hela 63 procent sedan 2014.

Notan för landsting och regioner totalt var nästan 600 miljoner kronor, vilket är en ökning med 19 procent på tre år. Här är huvudstadsregionen överlägset störst köpare av bevakningstjänster, med nästan 289 miljoner kronor. Av detta går hela 222 miljoner till kollektivtrafiken, Storstockholms lokaltrafik (SL).

I statistiken ingår bara köp av tjänster, framför allt ordningsvakter och väktare. Teknisk utrustning som larm, övervakningskameror eller lås är inte medräknat.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook