Ingen folkomröstning om Centralskolan i Nässjö | Höglandsnytt
Nässjö Nyheter

Ingen folkomröstning om Centralskolan i Nässjö

Det blir ingen folkomröstning om Nässjö kommuns planer på att lägga ner Centralskolan, menar kommunledningen som anser sig ha tillräckligt med stöd i fullmäktige.

Kommunledningen säger nej till en folkomröstning om nedläggningen av Centralskolan i Nässjö. Detta meddelades vid en presskonferens på fredagsmorgonen.
Enligt kommunalråd Bo Zander (s) står fem partier (s, v, c, fp och m) och därmed tillräckligt många ledamöter i fullmäktige bakom den framlagda skolutredningen och därmed emot kravet på folkomröstning.
Det krävs att två tredjedelar av fullmäktigeledamöterna röstar nej till folkomröstning för att den inte ska bli av. I dagsläget har de fem partierna som medverkade samlat på presskonferensen knapp 72 procent av fullmäktigeledamöterna.
Övriga fyra partier (mp, safe, sd, kd) har 16 ledamöter. Det fattas tre för att få till ett ja till en folkomröstning.
Kommunfullmäktige ska avgöra frågan senare i vinter/vår. Väljer några ledamöter från majoriteten att rösta för en folkomröstning kan den fortfarande bli av.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

16 Comments

 1. Diktatur styrd av illitterater?

  Vet våra politiker hur man uppnår högre målupfyllelse i skolan då de flesta i kf ej gått på högskola eller universitet? Frågan är om man har gått i skolan över huvud taget? Eller om man blivit manipulerad av en före detta syokonsulent?

  Gammal Nässjöbo ( som nu kommer flytta),

  2013-02-01 11:54

 2. Demokrati tycks våra s.k folkvalda inte ens stava till. Tragiskt. Men stora förloraré är ju oppositionen så här hade haft ett gyllene tillfälle att få övertag inför nästa val. Nu ser man ju att bara man får ett ”köttben” så lyder vi. Ena dagen lämnas listorna över och sedan direkt så blir det ett nej till folkomröstning. Vaddå redan bestämt? Kanske dags att släppa ”kopplet” som hålls av vår chef i BU och låta förnuftet styra. Valet var man ska tillbringa sin ålderdom är ju i alla fall lätt. INTE DENNA KOMMUNEN I ALLA FALL.

  1. Jag håller med föregående talare. Och när man har fått in chefer i kommunen som gillar knähundar som är rädda om sina egen stol så mår jag illa.
   Och vad kostar inte alla knähund att föda jag vet att det är dyrt att ha djur :)
   Om man inte hade dom så hade det funnits pengar till att ha skolorna kvar och för underhåll av kommunens fastigheter
   Det är inte bara BUs chef som gillar knähundar det finns en hel kennel av knähundar.

   Detta är min personliga åsikt och inget annat

   P:S
   man kan också kalla knähundarna för JA sägare D.S

 3. Högsta beslutande organet är Nässjö Kommunfullmäktige. Beslut om folkomröstning tas i mars månad ( sagts att ärendet kommer upp då). Samtliga ledamöter har varsin röst. Det är möjligt att påverka genom att ringa, maila, prata med dina lokala politiker. Det finns hopp om en folkomröstning! Av totalt 57 ledamöter räcker det att 19 säger ja!

 4. Helt ofattbart vilken nonchalans att säga nej i samma andetag som 3000 namnpåskrifter lämnas in! Men politikerna har nog glömt bort att de är folkvalda och satta att betjäna medborgarna inte tvärtom! Hela skolutredningen är helt fylld om vackra ord om måluppfyllelser och attraktivare arbetsplatser. För VEM kan man fråga, personalen vill ju arbeta kvar! Detta gäller även Hultetskolan som har stans bästa läge med närhet till stans bästa naturområden för barnen. Att lägga ner denna och FÖRLÄNGA barnens skolväg är också skandal!

  1. Håller med… Lägga ner en toppenskola utan ens ha en riktig förklaring till varför… Mer än att lokaler behövs till förskola… Bygg nya lokaler och låt Hultetbarnen gå kvar i en skola dit skolvägen är säker!

   1. En förklaring var ju att de ville tvinga barnen att blandas med somalier och andra invandrare.

 5. Då hoppas jag att ni lär er från det misstag ni begick 2010 när ni valde in folkförrädarpacket i fyra år till. Ni vet nu exakt vilka partier som står för att Sverige endast ska vara en demokrati när det passar.

 6. Följande sa Leif Ternstedt (S) i Smålandsnytt i SVT igår.

  ”Ungefär 65% utav barnen som går i Runderyd har ju ett annat språk i botten än svenska, och med de här satsningarna så kan vi sänka antalet elever med ett annat språk till ungefär 50% så vi tror ju på en bättre integration både för svenska elever, svenska barn, och invandrarbarnen.”

  Så det verkar vara ett av argumenten också, svenska barn måste integreras med invandrarna genom att gå i samma skolor. Vilket ju säkert kan ha positiva effekter. Jag trodde dock inte andelen barn som pratade ett annat språk än svenska låg på över 50%, men det gör det tydligen.

  1. Jag kan se poängen med ökad intgration i Nässjö kommuns skolor. Det tjänar alla på. Dock hade det naturligtvis kunnat lösas på annat sätt. Kan man flytta gränser för bostad/skola när man bygger nytt och strukturerar om så kan man så klart göra det utan att bygga nytt och stänga skolor.

   1. Du kan se poängen, kan du inte förklara den lite för oss okunniga som verkligen inte kan se poängen i det?

 7. Sen kan man ju undra hur skolan kommer bli bättre nu när lärarna hotats till tystnad och lydnad… Och trots ledningens behandling så ska de orka resa sig och göra ett kanonjobb… Mer lärare än lokaler var mottot… Men hur ska lärarna göra någon nytta för våra barn när det kommer vara så stora klasser så att inte varje barn hinns med?? Och hur ska ordet demokrati läras ut till eleverna när inte ens ledning och de styrande vet innebörden?

 8. Ni politiker som sitter i stadshusets salar, ser ni ner på oss? Tror ni att ni är bättre än oss? Tror ni att det är NI som får avgöra sådana här viktiga frågor som påverkar hela samhället?
  Får ni pengar för detta? Eller är ni enbart onda? Ni kanske rent av sagt är så pass inkompetenta att ni inte fattar vad detta gör för samhället.

  AVGÅ GENAST!

  1. Nu talar jag för mig själv:
   Nej, jag ser inte ner på dig.
   Nej, jag tror inte att jag är bättre än dig. (Jag vet ju inte ens vem du är..)
   Ja, det är i teorin vi som får avgöra dessa viktiga frågor. I praktiken beror det på vilket parti man tillhör hur hårt partipiskan viner.
   Ja, vi får 433:- före skatt för ett sammanträde i fullmäktige, inklusive all förberedelsetid. Fikat i pausen betalar vi själva.
   Hur ond man är skulle väl vara en subjektiv fråga, men där jag själv svarar att jag inte är speciellt ond. Inte emot väljare i alla fall. Men om du tittar på KF nån gång så kanske du kommer uppfatta mig som ond emot de som jag tycker förtjänar det, bland annat de politiker som missbrukar sin makt som folkvalda.
   Jag är så pass kompetent att jag insett att skolstrukturutredningen har stora brister och att det är förödande att demokratin sätts ur spel då man går ut med att det inte kommer bli någon folkomröstning innan frågan kommit upp i kommunfullmäktige.

   Avgår gör jag först när någon röstar ut mig. Det kommer i så fall ske först 2014. Och då hoppas jag att ALLA kommuninvånare använder sin röst FÖR ett demokratiskt Nässjö!

 9. Tidigare har jag föreslagit inskriptionen ”Här fattas visa beslut” i kommunfullmäktiges sessionssal. Av outgrundliga skäl har det aldrig genomförts. Men vad sägs om det lite klatschigare ”Vi som vet bäst”?

 10. Det kommer vi att göra. Tack för att ni i Mp KD Safe och SD åtminstone finns på vår sida. Har hört så många gamla inbitna Sossar vara grymt besvikna och de kommer att lägga till ett D efter S:et i valet 2014 i protest. de får väl tacka Ternstedt & Co. För gratisreklamen sen. ;)

Kommentarer avstängda