Nyheter

INGEN FRIHET – Dömda mördare frikända, hamnar i fängelse ändå

Hovrätten över Skåne och Blekinge ogillar åtal för mord och medhjälp till mord i Helsingborg. De dömda männen frikänns men döms ändå och hamnar i fängelse.

Hovrätten har meddelat dom i ett mål om mord på en 20-årig man i Helsingborg i oktober förra året samt bl.a. människorov och grovt olaga hot. Tingsrätten dömde en man för mord och en annan man för medhjälp till mord. Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten och frikänner männen från åtalet för mord respektive medhjälp till mord.

Hovrätten konstaterar att åtalet i väsentliga delar bygger på uppgifter från en tredje person som uppgett att han varit närvarande vid skjutningen. Mannen har berättat att de åtalade männen har utsatt honom för människorov ett par dagar före mordet och grovt olaga hot i samband med skjutningen.

Det var först flera månader efter brottet, när mannen själv häktades som misstänkt för inblandning i mordet, som han berättade för polisen att han hade varit närvarande vid skjutningen. Hovrätten konstaterar att den tekniska bevisningen starkt talar emot den berättelse som mannen har lämnat om hur skjutningen gick till.

Hovrätten kommer därför fram till att åtalet inte är styrkt. Liksom tingsrätten frikänner hovrätten de båda männen från åtalet för människorov och grovt olaga hot.

Hovrätten delar tingsrättens uppfattning att bevisningen i målet är tillräcklig för att döma de båda tilltalade männen för grov skadegörelse för att ha anlagt brand i den bil som den dödade personen färdats i. Påföljden för männen bestäms till fängelse i åtta månader. Hovrättens domare är eniga.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook