Eksjö Jönköpings län

Ingen kritik den här gången – kända Eksjöbor fick stort pris på annat hållSvårt att bli profet i sin hemstad. Nu har två på hemmaplan inte sällan kritiserade Eksjökommunbor fått ett fint pris för att ha räddat en känd byggnad.

Bruksvillan i Gislaved. Foto: Gislaveds kommun
Bruksvillan i Gislaved. Foto: Gislaveds kommun

Gislaveds kommun har tilldelat ett hedersomnämnande vad gäller kommunens årliga arkitekturpris. Omnämndandet går till Eksjöarkitekten Lennart Grandelius och till fastighetsägaren Marcus Kyllenbeck från Mariannelund.

Grandelius har tidigare fått öppen kritik för formgivningen av en nybyggd bostadsfastighet vid Stora torget i Eksjö och Kyllenbeck har fått kritik för standarden på och satsningen på flyktingbostäder i Mariannelund.

Nu prisas de båda för att de räddat en bruksvilla i Gislaveds kommun.
Motiveringen lyder:
”Byggherren har på ett medvetet och initiativrikt sätt bidragit till att rädda, bevara och utveckla ett av kommunens absolut viktigaste kulturarv. Bruksvillan på Gyllenfors förföll under 00-talet och drogs med ständiga problem med att få bärkraftiga och fungerande verksamheter. Genom byggherrens och dennes arkitekts medvetna arbete har Bruksvillan nu återfått många av sina gamla kvalitéer. Byggnaden är totaltrenoverad och dess klassicerande fasad ståtar återigen på kullen i Bruksvillan park med sin symmetriska uppbyggnad, de prydliga utsmyckningarna och stora luftiga fönsterpartier. Innehållet i byggnaden är anpassat efter dagens behov och krav och består nu av fyra rymliga lägenheter och med plats för en restaurang. Renoveringen av Bruksvillan utgör ett särskilt gott exempel på hur en kulturhistoriskt viktig byggnad kan återfå sin forna glans och karaktär.”

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook